Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

Tien tips voor het werven van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de kurk waar een sportvereniging op drijft. Ze zijn actief binnen een bestuur, commissie, werkgroep of doen af en toe een klus. Ook jullie club is waarschijnlijk afhankelijk van de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Maar niet elke schaats- of inlineskatevereniging heeft de beschikking over voldoende vrijwilligers. We geven je daarom tien tips voor het werven van vrijwilligers.

  1. Knip de taken van vrijwilligers op. Sommige rollen binnen een vereniging kunnen veeleisend zijn, zoals de taak van penningmeester. Je kunt de druk wat verlichten door zo’n taak over meerdere personen te verdelen. Bovendien kan het motiveren om bepaalde taken samen met anderen te doen. Bij SV Rotterdam bekijken ze per evenement of activiteit hoeveel mensen er nodig zijn en dan benaderen ze de leden.
  2. Enthousiasmeer de jeugd. Jong geleerd, is oud gedaan. Wanneer jeugdleden al actief betrokken zijn bij de club, is de kans groter dat ze zich op latere leeftijd nog steeds inzetten voor de vereniging. STV Lekstreek laat kinderen vanaf 14 jaar de jongste jeugd trainen en helpt ze daarbij enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk.
  3. Breng competenties van nieuwe leden in kaart. Laat nieuwe leden op het aanmeldingsformulier aangeven waar hun interesses liggen en wat ze mogelijk voor de club willen doen. Op die manier heb je een beeld van het nieuwe lid en kun je hem of haar heel gericht benaderen voor een bepaalde functie. YVG probeert op deze manier nieuwe vrijwilligers te werven.
  4. Gebruik de media. Zorg dat je als vereniging je boodschap naar buiten brengt. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan een een advertentie in het clubblad of in de regionale krant, een oproep op de clubsite of via social media. IJsclub Haarlem en HVHW hebben bewezen dat het werkt.
  5. Zorg voor een leuke afsluiting van het seizoen. Het is enorm belangrijk dat je vrijwilligers zich gewaardeerd voelen. Zorg daarom altijd voor een leuke afsluiting van het seizoen. Dat kan bijvoorbeeld een vrijwilligersavond of barbecue zijn. Stimuleer vrijwilligers een introducé mee te nemen, zodat je nieuwe mensen ontmoet en hen warm kan maken om iets te doen bij de club.
  6. Betrek de ouders van jeugdleden bij activiteiten. Door iets voor kinderen te organiseren, betrek je jonge ouders bij de vereniging. Een goed voorbeeld van zo’n activiteit is het diplomaschaatsen. IJsclub Tilburg organiseerde aan het eind van het seizoen een toernooi voor alle jeugdleden, waar het draaide om plezier, prestatie en vooral gezelligheid. Een ideale gelegenheid voor ouders om naar de schaatsbaan te komen.
  7. Organiseer een belronde. Een persoonlijke aanpak werkt altijd het beste, maar als je een grote vereniging bent, is het moeilijk alle leden en/of ouders van jeugdleden aan te spreken. Dat kan een belronde uitkomst bieden. Kondig via bijvoorbeeld een e-mail aan dat de leden gebeld gaan worden en organiseer een aantal avonden om alle leden te bellen en hen te vragen of ze zich willen inzetten voor de club.
  8. Werk samen met vrijwilligersorganisaties. Dit zijn vaak regionale servicepunten die via gemeentelijke websites te bereiken zijn. Of neem contact op met een sportservicepunt in de buurt.
  9. Denk aan stagiaires. Studenten zijn altijd op zoek naar stages en dat kan uitstekend bij een sportclub. Je kunt denken aan stagiaires van een ROC Sport en Bewegen of een HBO-studie in de richting van sport, maar ook leerlingen van een middelbare school kun je inzetten voor bijvoorbeeld een bardienst of schoonmaken op de accommodatie.
  10. Maak een vacaturelijst. Zorg ervoor dat het altijd duidelijk is voor welke specifieke taken jullie op zoek zijn naar vrijwilligers. Zoek je een penningmeester of een nieuwe trainer? Plaats de vacatures op een speciale pagina op de website of hang in het clubhuis een lijst met daarop alle vacatures.

Kijk voor meer informatie, tips en goede praktijkvoorbeelden over ledenwerving en –behoud op het KNSB Kenniscentrum.

Lees ook:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?