Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Communicatie

Tien tips om in te spelen op de Olympische Winterspelen

De komende weken zit sportminnend Nederland aan de buis gekluisterd om onze schaatsers, shorttrackers en snowboarders te volgen in Pyeongchang. De Olympische Winterspelen zijn officieel begonnen. Als schaats- inlineskate- of shorttrackvereniging is dit het ideale moment om in te spelen op de aandacht die er is voor de sport. Daarom hierbij tien tips om aan te haken bij de Olympische Winterspelen.

  1. Organiseer een speciale dag in je clubhuis. Stel je clubhuis een dag(deel) open en nodig al je leden (en niet-leden) uit om samen naar de Spelen te kijken. Zo zorg je voor een gezellige dag en wat extra inkomsten. Zo nodigt HCH Heerenveen haar leden uit de 3 kilometer te komen kijken om oud-clubgenoot Antoinette de Jong te steunen.
  2. Gebruik sociale media. Via Twitter, Facebook en Instagram kun je op een eenvoudige manier inspelen op de Spelen. Bijvoorbeeld door een sporter succes te wensen of hem of haar te feliciteren met zijn prestatie.
  3. Vergroot je bereik op sociale media. Wanneer je actief bent op sociale media wil je dat zoveel mogelijk mensen je bericht zien. Dat kun je onder meer bereiken door je leden op te roepen berichten te delen, sporters te taggen en de juiste hashtag te gebruiken. Voor de Spelen wordt #Pyeongchang2018 gebruikt.
  4. Wees zichtbaar in regionale media. Goede prestaties van de Nederlandse sporters zijn een ideale aanleiding om de regionale krant te benaderen. Wat is nou betere reclame voor je club dan te vertellen dat Sjinkie Knegt of Jorien ter Mors het schaatsen heeft geleerd op jullie ijsbaan.
  5. Publiceer artikelen op je clubsite. Houd je leden op de hoogte van hoe de Spelen verlopen door op de clubsite artikelen te publiceren. Heeft de sporter die in de jeugd lid was bij je club een medaille behaald of een goede prestatie geleverd? Deel het via de clubsite.
  6. Organiseer een kijktraining. Het verleden heeft uitgewezen dat wanneer Nederland succesvol is op een groot sportevenement de belangstelling voor bepaalde sporten groeit. Speel hierop in door bijvoorbeeld een kijktraining te organiseren. Nodig belangstellenden uit voor een training en maak hen enthousiast voor de sport.
  7. Beleg een kennismakingstraining. Het kan nogal prijzig zijn om een ijsbaan af te huren en een clinic te organiseren. Een andere manier om belangstellenden in aanraking te brengen met je club is een kennismakingstraining te organiseren. Zo maken niet-leden op een laagdrempelige manier alvast kennis met je club.
  8. Zorg voor een goed zomeraanbod. Ook in de zomer organiseer je als vereniging waarschijnlijk nog trainingen en activiteiten. Breng dit onder de aandacht, bijvoorbeeld via de clubsite, sociale media, een advertentie in de plaatselijke krant of zorg dat je aanwezig bent tijdens de wekelijkse markt.
  9. Huldig deelnemers bij je vereniging of werk samen met de gemeente. Als vereniging ben je er trots op dat je voormalige leden nu tot de wereldtop behoren. Laat zien dat je trots bent en zorg voor een huldiging in jouw gemeente. Dit genereert ook weer extra publiciteit.
  10. Organiseer een poll. Een eenvoudige manier om je achterban te betrekken bij de Spelen is een online poll te organiseren. Roep mensen via sociale media of de clubsite op om te stemmen. Bijvoorbeeld over hoeveel medailles Nederland gaat behalen of wie een bepaalde discipline gaat winnen.

Mis niets van de Winterspelen via schaatsen.nl/olympischespelen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?