Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Techniek aanleren bij de jeugd; hoe doe ik dat?

Trainers van verenigingen, en met name jeugdtrainers zijn veelal op zoek naar nieuwe kennis over de schaats- of inline-skatetechniek. Welke informatie is er bijvoorbeeld over de schaatstechniek en hoe kun je dit als trainer het beste overbrengen aan de jeugd en toepassen in trainingen? In het Kenniscentrum van de KNSB onder het thema ’training & coaching’ worden op deze en vele andere vragen antwoord gegeven. Maar ook tips, documenten en praktijkvoorbeelden over dit thema zijn hier terug te vinden.

Waar gaat het thema over?

In het Kenniscentrum van de KNSB kunnen zowel beginnende trainers, als ook ervaren trainers allerhande informatie vinden. Je vindt bijvoorbeeld de laatste informatie over de techniek van het schaatsen en inline-skaten. Met behulp van bijvoorbeeld het KNSB Vaardigheidspaspoort kunnen trainers, en met name jeugdtrainers, door middel van leuke oefeningen de techniek van het schaatsen en inline-skaten leren aan de jeugd. Dit product is in samenwerking met verenigingen, trainers en jeugdcommissies ontwikkeld, speciaal voor verenigingen. Veel meer informatie over het KNSB Vaardigheidspaspoort is terug te lezen in het Kenniscentrum.

Praktijkvoorbeeld

Een leuk praktijkvoorbeeld is het diplomaschaatsen van IJsclub Tilburg als afsluiting van het seizoen. Een heel seizoen heeft de jeugd van IJsclub Tilburg gewerkt aan de eigen schaatsvaardigheden met behulp van het KNSB Schaatsvaardigheidspaspoort. Aan het einde van het seizoen sluit de hele groep het traject af met een examen en ontvangt de jeugd na afloop het diploma! Maar ook de trainers worden in het zonnetje gezet tijdens die dag.

Daarnaast heeft de KNSB de afgelopen periode diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd over het KNSB Vaardigheidspaspoort. Deze bijeenkomsten zijn inmiddels bezocht door ongeveer 45 verenigingen. Heeft jouw vereniging ook behoefte aan meer informatie over het KNSB Vaardigheidspaspoort, neem dan gerust contact met ons op via [email protected].

Thema-eigenaar

De thema-eigenaar van ’training & coaching’ is Marieke Jonker. Binnen de KNSB houd ik mij voornamelijk bezig met het coördineren en organiseren van trainers- en organisatorische opleidingen. Ik krijg dagelijks te maken met vragen van (toekomstige) trainers en kan hierover veel vertellen. Voor vragen omtrent het thema ’training & coaching’ kun je bij mij terecht via [email protected].

Hebben jullie als vereniging een goed praktijkvoorbeeld? Deel deze dan vooral met mij, maar ook met andere verenigingen.

Kenniscentrum

Het KNSB Kenniscentrum is een kennisplatform voor bestuurders en vrijwilligers van schaats- en inline-skateverenigingen. Het Kenniscentrum bevat waardevolle informatie, relevante documenten en voorbeelden uit de praktijk van verenigingen. Je leest er hier meer over.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?