Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Prinsjesdag 2019: dit zijn de belangrijkste plannen voor de sport

Op de derde dinsdag van september spreekt koning Willem-Alexander traditiegetrouw de troonrede uit. Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de nieuwe begroting, ambities en budgetten. Wat betekenen de nieuwe cijfers voor de sport? Hieronder staan de belangrijkste plannen voor het komende jaar op een rij.

Met blijk van waardering voor ons land als een land van vrijwilligers en van verstandige compromissen opende de koning de troonrede met flinke lofuiting. Een land met een stevig sociaal netwerk van familie, vrienden, geloofsgemeenschappen en verenigingen.

Groei en waarschuwing

Het gaat goed met Nederland, de economie, onze vrijheid en veiligheid. De koning schetste in zijn troonrede een positief beeld van groeicijfers, maar waarschuwde ook voor de toekomst. Internationale spanningen en handelsconflicten hebben invloed op de Nederlandse economie. Om de positie van Nederland te verstevigen wil het kabinet investeren op zowel korte als lange termijn. De koning had in zijn troonrede ook oog voor de kracht van sport. Het preventieakkoord en sportakkoord werden als belangrijke pijlers benoemd voor betaalbare en kwalitatieve zorg. Ook de positie van de vrijwilligers werd erkend. De koning gaf aan: “Nederland blijft een land van vrijwilligers.”

Sportakkoord

In de zomer van 2018 tekende minister van sport Bruno Bruins het nationale sportakkoord. In het sportakkoord staan zes ambities voor de sportwereld, die lokaal verwezenlijkt moeten worden. Door heel Nederland zijn sinds april 155 gemeentes aan de slag gegaan om hun lokale sportakkoord invulling te geven. In november 2019 is het weer mogelijk een bijdrage aan te vragen voor bekostiging van een sportformateur.

Deelakkoord 6: Topsport die inspireert

Vijf van deze deelakkoorden zijn al uitgewerkt door het ministerie van VWS. Het zesde deelakkoord (topsport die inspireert) wordt eind 2019 ondertekend. Voor dit deelakkoord stelt minister de volgende bedragen beschikbaar:

Andere maatregelen

Naast deze maatregelen van VWS is er nog een aantal maatregelen aangekondigd waarbij er gevolgen zijn voor de sport. Een overzicht:

Dit artikel verscheen eerder op voorclubs.sport.nl.

Foto: Flickr (cc) Paul Arps

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?