Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Onderzoekt toont aan: maak besturen leuk en flexibel

Het bestuur speelt een cruciale rol binnen sportverenigingen. Zijn er veranderingen gewenst, dan begint dat vaak bij het bestuur. Het is daarom van groot belang dat verenigingen voldoende en capabele bestuurders hebben, maar dat is nog niet altijd het geval. Drukke agenda’s en de dagelijkse verantwoordelijkheden zijn enkele redenen waarom het lastig is nieuwe bestuursleden te werven. Vanuit sport, cultuur en scouting is door een aantal partijen actief gezocht naar verenigingsbestuurders die manieren hebben gevonden om het besturen aantrekkelijk te maken. ‘Maak het leuk en flexibel’, is de belangrijkste conclusie.

Het project kwam tot stand door LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst), Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut, NOC*NSF, Rotterdam Sportsupport, Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management) en Scouting Nederland. Het onderzoek en met name de conclusies komen samen in een publicatie die is bedoeld om bestuurders te inspireren om over hun rol en werkwijze na te denken en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Uit de analyse van deze bestuurservaringen komen twee verschillende stijlen naar voren; twee benaderingen die het besturen een invulling geven. Soms ligt de focus vooral op delen en verbinden, dan juist weer op ‘lean & mean‘ organiseren.

Delen en verbinden

Delen en verbinden gaat uit van de gedachte dat besturen een gedeelde verantwoordelijkheid van alle leden is die bijdraagt aan een hechte vereniging. Je maakt slim gebruik van de energie die in de vereniging aanwezig is door bestuurstaken te delen met leden die daarin iets willen en kunnen betekenen. Besturen wordt breder in de vereniging en met de omgeving van de vereniging gedeeld.

‘Lean & mean’

Bij de ‘lean & mean‘-benadering legt het bestuur nadruk op de kernactiviteiten van de vereniging, met een focus op kwaliteit van dienstverlening en flexibel aanbod. De gedachte achter dit perspectief is dat de activiteiten van de vereniging zo effectief mogelijk in de beschikbare tijd georganiseerd worden.

Het is van de situatie bij de vereniging afhankelijk welke benadering het beste werkt. Is er een stabiele vraag, dan ligt de benadering van ‘lean & mean‘ voor de hand. Als er veel veranderingen – intern of extern – op de club af komen, dan is ‘delen en verbinden’ beter om de diversiteit in de hand te kunnen houden. Geregeld domineert een van de twee perspectieven, maar vaker is het bestuur een mengvorm.

Op basis van de analyse zien de onderzoekers dat het clubs vaak helpt een accent te verleggen van de bestaande uitgangspunten naar nieuwe: juist wat strakker organiseren of mensen de ruimte geven een bijdrage te leveren aan de verandering.

USSV Softijs

USSV Softijs is een voorbeeld van een dynamische vereniging. Het bestuur van de studentensportvereniging verandert elk jaar. De relatief korte zittingsperiode zorgt voor veel enthousiasme en energie binnen de vereniging. Lees hier het praktijkvoorbeeld met USSV Softijs en wat je daar als schaats- of skeelervereniging van kunt leren.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?