Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

Nieuwe materialen of schaatsen via crowdfunding

Wanneer je als schaatsclub nieuwe materialen nodig hebt of wanneer het clubhuis verbouwd moet worden, dan ga je in de meeste gevallen op zoek naar een of meerdere sponsors. Er zijn ook andere manieren om de financiële mogelijkheden te vergroten. Bijvoorbeeld via crowdfunding.

Bij crowdfunding wordt digitaal geld opgehaald voor een specifiek doel bij een grote groep mensen. Iedereen die bijdraagt bepaalt zelf de hoogte van de bijdrage. Crowdfunding wordt steeds breder toegepast in de sport.

Crowdfunding kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Van schaatsen voor (niet-)leden tot zelfs een nieuwe ijs- of skeelerbaan. De meeste campagnes zijn op basis van donaties, of beloningen. Iemand die geld bijdraagt krijgt in dat laatste geval een tegenprestatie. Bijvoorbeeld een naamsvermelding in het clubhuis, of een bedankje via sociale media.

Internet en sociale media

Dankzij internet en sociale media kun je tegenwoordig eenvoudig grote groepen mensen bereiken. Door je crowdfundingactie te delen op de clubsite en via Facebook en Twitter vergroot je het bereik.

Crowdfunding krijgt steeds meer bekendheid als mogelijkheid om financiële middelen binnen te halen. Ook de KNSB informeert clubs over crowdfunding. Zo werd tijdens de KNSB verenigingsdag al eens een workshop ‘Crowdfunding voor clubs’ gegeven.

Er zijn diverse platformen voor crowdfunding in de breedtesport. Crowdfundingvoorclubs.nl is het grootste crowdfundingplatform gericht op sport in Nederland. Het is een kant-en-klaar platform voor verenigingen die willen crowdfunden. Het platform is no-cure-no-pay te gebruiken.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over crowdfunding?  Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo verrees in Wervershoof met behulp van crowdfunding een topsportaccommodatie.

Heeft jouw club al eens een crowdfundingcampagne opgezet? Deel je ervaring op knsb.nl en stuur een goed praktijkvoorbeeld in!


Foto: Flickr (CC) Rocio Lara

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?