Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

Motiveren is sleutel naar tevreden vrijwilliger

Het behouden van bestaande vrijwilligers is minstens zo belangrijk als het werven van nieuwe. Wil je dat een vrijwilliger ook actief blijft binnen de schaatsvereniging, zorg dan voor een betrokken en gemotiveerde vrijwilliger. Dit begint bij de juiste begeleiding en aandacht.

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat een vrijwilliger onbetaald werk doet en plezier beleeft aan wat hij doet voor jullie vereniging. Besteed daarom veel aandacht aan de beleving, motivatie en het gevoel van de vrijwilliger.

Zorg voor een aanspreekpunt binnen de vereniging voor vrijwilligers, waar zij terecht kunnen met vragen over het werk en alles wat daarbij hoort. Dit aanspreekpunt checkt hoe het gaat met de vrijwilliger en zorgt dat de werkzaamheden aansluiten bij de verwachtingen van beide kanten. Dit gesprek kan op een laagdrempelige manier gevoerd worden. ‘Even bijpraten’ met een vrijwilliger kan zeer motiverend werken.

Aandacht geven aan je vrijwilligers is dus essentieel. Laat daarnaast blijken dat je dankbaar bent dat ze zich voor jouw vereniging inzetten. Stuur een kaartje als ze jarig of ziek zijn, geef hen verantwoordelijkheid en de ruimte om zelf plannen op te stellen en organiseer minimaal één keer per jaar een vrijwilligersavond waar je alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet.

Energie overbrengen

Vrijwilligers hebben verschillende motieven om zich in te zetten voor je club. Wat zijn hun redenen en hoe kun je hierop inspelen? Als het gaat om motiveren is het dus belangrijk om je in te leven in de vrijwilliger. Ga na wat je zelf prettig zou vinden. Waar gaat jouw motivatie van omhoog?

Er zijn verschillende manieren om de betrokkenheid van vrijwilligers te verhogen. Zo kun je de vrijwilliger bijvoorbeeld betrekken in de vereniging. Als je een vrijwilliger mee laat denken, geeft dit een gevoel van betrokkenheid waardoor de motivatie omhoog gaat. Daarnaast is het funest als een vrijwilliger ontevreden is. Dit zorgt voor een lage motivatie en dat mag natuurlijk niet te lang duren! Informeer ook of het takenpakket van de vrijwilliger nog naar diens wens is. Tot slot is het raadzaam te proberen de energie van jonge mensen ook over te brengen op de ouderen. Zo creëer je ook nog eens meer binding tussen de verschillende leeftijdsgroepen in de vereniging.

Met de juiste begeleiding en aandacht is de kans groot dat je vrijwilligers tevreden blijven. Betrek vrijwilligers bij je vereniging en luister naar ze. Het betaalt zich uit, want motiveren is de sleutel naar een tevreden vrijwilliger!

Meer weten over het motiveren van vrijwilligers? Kijk in het Kenniscentrum bij het thema vrijwilligers.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?