Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Kay Schipper: ‘De huidige skaters zijn de trainers van de toekomst’

Hij werd onlangs Nederlands kampioen inline-skaten op de 500 en 1000 meter en vertegenwoordigt ons land binnenkort op het WK in Gelderland. Kay Schipper is naast één van Nederlands beste inline-skaters ook deels actief als trainer. Onlangs startte hij met de ST3-opleiding om zich verder te ontwikkelen in het coachvak. “Ik pas nu al dingen in de praktijk toe die ik tijdens de opleiding heb geleerd.”

De 23-jarige Schipper traint niet alleen zichzelf, maar maakt ook trainingsschema’s voor collega’s, hij organiseert trainingskampen en geeft ’s winters training aan jongeren. “Ik zou mezelf omschrijven als een experimentele coach. Ik studeer biomedische wetenschappen en vraag mij altijd af waarom bepaalde dingen gedaan worden. Zo is het ook bij het inline-skaten. Ik probeer dingen opnieuw in te richten. Als mijn aanpak blijkt te werken, haal ik daar veel voldoening uit.”

Vanuit Radboud – de vereniging waar Schipper actief is – werd hem gevraagd of hij interesse had de opleiding schaats en inline-skatetrainer-coach niveau 3 te volgen. De Nederlands kampioen was direct enthousiast. “Het werd weleens tijd de cursus te volgen. Omdat ik bij Radboud goede coaching heb gehad – wat niet vanzelfsprekend is – heb ik altijd wel interesse gehad in het trainersvak. Radboud heeft goede rijders afgeleverd en is altijd op zoek naar goede trainers. Dat willen ze continueren en daarvoor hebben ze natuurlijk gediplomeerde trainers nodig.”

Kennis verhogen

Hoewel Schipper pas een vijfde van de opleiding heeft gevolgd, past hij in de praktijk nu al zaken toe die hij de afgelopen periode heeft geleerd. “Het bevalt goed tot nu toe. Ik leer vooral veel over hoe je sporters en trainers binnen een club het beste kunt begeleiden. Eén van de redenen dat ik de opleiding ben gaan volgen, is dat ik de leer vanuit de KNSB aangeboden zelf wilde opdoen, zonder vertroebeling door tussenpersonen. Op het gebied van communicatie heb ik veel bijgeleerd. Met eenduidigheid in het trainerschap begrijpen coaches elkaar beter in de communicatie. Ik kan deze inzichten nu al toepassen in mijn eigen loopbaan ten aanzien van de verhouding pupil-coach en vice versa.”

Schippers denkt dat het volgen van de ST3-opleiding hem wellicht ook een betere inline-skater kan maken. “Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je als sporter zelf tenminste de basis leert van hoe je trainingen kunt geven. Deze opleiding verhoogt mijn kennis op verschillende gebieden. Ik kan het alle sporters daarom aanraden een trainersopleiding te volgen.”

Flexibel

Als topsporter en student heeft Schippers een druk leven. De docenten van de ST3-opleiding houden daar rekening mee. “De docenten leggen niets op. Ze laten je behoorlijk vrij en zijn er echt ter ondersteuning. Er wordt tijdens de cursus goed gekeken naar je competenties en inzicht en aan de hand daarvan kijkt men wat voor begeleiding het beste past en waar de persoonlijke aandachtspunten zijn. De docenten zijn flexibel en dat is mijn geval heel fijn.”

Daarnaast geeft de 23-jarige Medemblikker aan dat het moderne Inline-skaten veel nieuwe inzichten vraagt en dat er een schaarste is aan gediplomeerde trainers om de sport voldoende draagvlak te kunnen geven vanuit het clubniveau. “Daarom is het extra nuttig voor onder andere Radboud om in een vroeg stadium nieuwe trainers op te leiden, waarmee later weer flexibel een invulling mee gemaakt kan worden.”

Rest de vraag of Schippers al het ‘trainersvirus’ heeft te pakken, of dat hij zich voorlopig vooral blijft richten op het zelf sporten. “Ik weet nog niet of ik in de toekomst fulltime trainer wil worden. Ik vind het interessant om te kijken of mijn aanpak bij andere sporters werkt. Dankzij de ST3-opleiding word ik weer een betere coach. Verder is er dan nu ook iemand gediplomeerd hoofdverantwoordelijk tijdens trainingen. Dit wordt in de toekomst ook steeds belangrijker binnen activiteiten en verenigingen. En uiteindelijk is dit waar zowel ikzelf als mijn collega’s van kunnen profiteren.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?