Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Flexibiliteit belangrijk bij ledenwerving

Nederland is een sportland bij uitstek. Iets meer dan 61 procent van de Nederlanders sport wekelijks. Nog eens een half miljoen Nederlanders wil graag sporten, maar doet dat niet. Hoe kun je deze groep bereiken als schaats- of skeelervereniging? Zaken als sporten op flexibele tijden, een nieuwe vorm van lidmaatschap en goede trainers bij je club kunnen helpen bij de ledenwerving.

Uit onderzoek van marktonderzoeker GfK blijkt dat bijna de helft van alle passieve sporters (toeschouwers) zelf gaat sporten als er beter wordt ingespeeld op hun behoeften. Eén op de drie noemt de mogelijkheid te kunnen sporten op flexibele tijden, bijvoorbeeld via een flexibel lidmaatschap, als belangrijke voorwaarde om te gaan sporten. Je kunt er als club bijvoorbeeld aan denken verschillende lidmaatschappen aan te bieden.

AH Sportweken

Daarnaast vindt de groep passieve sporters het belangrijk om eerst de sportclub te leren kennen. In Utrecht vond afgelopen zomer een geslaagde proef plaats.

Tijdens de AH Sportweken – van 22 augustus tot en met 11 september 2016 – konden klanten van Albert Heijn-winkels sparen om gratis te proefsporten, tot wel zeven proeflessen bij verschillende clubs in één van de tien deelnemende Utrechtse gemeenten. Van 22 augustus tot en met 6 november openden zo’n 350 sportclubs hun deuren en hebben duizenden mensen gesport. Zowel clubs als consumenten hadden profijt van de actie.

Koester trainers

Ook het belang van professionele begeleiding wordt benadrukt in het GfK onderzoek. Goede en enthousiaste trainers zijn van onschatbare waarde en zij kunnen sportclubs helpen nieuwe en herintredende sporters aan zich te binden. Koester deze trainers en geef hen positieve aandacht, bijvoorbeeld via de sociale media.

Je kunt er als club eveneens aan denken trainers extra opleidingen te laten volgen, waardoor ze bijvoorbeeld ook voedingsadviezen kunnen geven. Zo kun je als schaats- of skeelerclub de toegevoegde waarde tijdens en na het sporten vergroten. De KNSB organiseert dit schaatsseizoen ook nog diverse opleidingen. Bekijk het aanbod.

Topsporters inzetten

Heeft een topsporter in zijn of haar jonge jaren bij jouw club geschaatst? Maak er dan gebruik van! 4 op de 10 actieve sporters geeft aan dat zij zich door de inzet van inspirerende voorbeelden geprikkeld voelen om te blijven sporten. Ook voor passieve sporters geldt dat dit een reden kan zijn om (opnieuw) te sporten. Doe dus een beroep op topsporters voor het stimuleren van de sport.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over ledenwerving- en behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo verwelkomde HC de Vechtstreek acht nieuwe leden dankzij de AH Sportwerken en werken vijf clubs in Heerenveen samen om de sport te promoten.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?