
Net op het moment dat ze er niet meer in geloofden bij IJs- en Skeelerclub Haaksbergen brak er eind februari toch nog een vorstperiode aan. De draaiboeken werden uit de kast gehaald en bijna 100 vrijwilligers zetten zich dagenlang in om ervoor te zorgen dat de eerste natuurijsmarathon bij de ijsclub uit Twente werd verreden. En het harde werk beloond: Haaksbergen had de primeur. “Het is prachtig met z’n allen hetzelfde doel te hebben.”
De astronomische lente naderde met rasse schreden en de laatste keer dat er in maart nog een marathon op natuurijs werd georganiseerd was ook alweer jaren geleden. Maar eind februari brak dan toch nog een periode met (strenge) vorst aan. Voor Jaap van ’t Veld van IJSCH misschien wel de mooiste periode van het jaar. “We hadden er eigenlijk een beetje de pest in dat het deze winter niet echt koud was geweest. En eerlijk gezegd verwachtten we niet meer dat het nog mogelijk zou zijn een marathon op natuurijs te organiseren. Maar toen kwam ‘Koning Winter’. Dat was een aangename verrassing.”
Van ’t Veld, voorzitter van de werkgroep EMON (Eerste Marathon Op Natuurijs), moest wel enigszins improviseren in de aanloop naar de wedstrijd. “Omdat de vorstperiode precies in de vakantieperiode viel, was een aantal vrijwilligers weg. Hun taken moesten we overgedragen aan anderen. Op zo’n moment blijkt dat een goed draaiboek heel belangrijk is, want een draaiboek maakt het een stuk eenvoudiger die taken over te dragen. Omdat we al meer dan 10 jaar bezig zijn met de organisatie van marathons op natuurijs hebben we een uitgebreid draaiboek. Bovendien updaten we het draaiboek elk jaar, waardoor we niet voor verrassingen komen te staan.”
Saamhorigheid
In totaal hebben bijna 100 vrijwilligers meegeholpen aan de totstandkoming van de natuurijsmarathon. Van ’t Veld is vooral te spreken over de saamhorigheid die ontstond bij IJSCH. “De marathon was wel de kroon op het werk van alle vrijwilligers. Alle toppers waren bij de wedstrijd aanwezig en ook een aantal olympisch kampioenen maakte hun opwachting. Dat maakt zo’n race extra mooi. De marathon was goed voor het clubgevoel, maar het is ook goede promotie voor de gemeente en de provincie. Zelf vind ik het gemeenschapsgevoel dat ontstaat prachtig. Je werkt met z’n allen ergens naartoe en het is fantastisch als je dat doel haalt.”
Hoewel er heel veel werk wordt verzet in de week voorafgaand aan de marathon begint de werkgroep EMON al na de zomervakantie aan de voorbereiding. “Er is maandelijks een bijeenkomst. Er komt enorm veel kijken bij de organisatie van een race”, aldus Van ’t Veld. “Je moet bijvoorbeeld tijdig een evenementenvergunning aanvragen. Ook zaken als parkeergelegenheid, een veiligheidsplan en een EHBO-post moeten geregeld zijn. En in de laatste fase ben je bezig een mediacentrum in te richten, te zorgen voor voldoende elektriciteit of de catering.”
Marathon promoten
Al voor de zesde keer sinds 2000 werd deze winter in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs verreden. Het evenement is logischerwijs het hoogtepunt van het schaatsseizoen. “Het doel van de club is de schaatssport en het marathonschaatsen in het bijzonder te promoten. Dat is weer goed gelukt. Daarnaast proberen we er altijd voor te zorgen dat de wedstrijd kostendekkend is. Dankzij sponsoring hebben we dit jaar zelfs een klein bedrag overgehouden. Dat kunnen we weer investeren in nieuwe materialen, zodat we volgend seizoen opnieuw als eerste natuurijsmarathon kunnen organiseren.”
Meer lezen?
Meer lezen over natuurijs? Lees dan eens de verhalen van andere verenigingen. Zo bereikten de vlogs van de ijsmeester van IJsclub Otweg duizenden mensen en zorgde de eerste cursus natuurijsmeester in België voor wederzijds begrip tussen bewoners en gemeente.
-
Bekijk meer artikelen uit deze thema's
- Vier adviezen om coronabesmettingen bij de club te voorkomen
- Als bestuurder aan de slag met een veilig schaats- en skateklimaat
- Deadline UBO-registratieplicht gemist, wat nu?
- Wat kun je als vereniging doen bij hoge temperaturen?
- Phishing: Wat kun je als er club tegen doen?