Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Inkomsten werven

Clubs halen extra geld op met opruimen van zwerfafval

Sport- en cultuurverenigingen in de gemeenten Olst-Wijhe, Deventer, Kampen en Zwolle hebben op ludieke en milieuvriendelijke wijze extra geld ingezameld. Vrijwilligers van de clubs zijn er gezamenlijk op uit gegaan om zwerfafval op te ruimen langs de oevers van de IJssel. Daarmee hebben zij niet alleen een bijdrage geleverd aan een schoner milieu, maar ook 250 euro verdiend voor de vereniging.

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel.

De vier gemeenten leverden elk vijf clubs af. Elke vereniging kreeg een oevergedeelte van één of twee kilometer toegewezen om afvalvrij te maken.

‘Schone Rivieren’

De opruimacties langs de rivier zijn onderdeel van ‘Schone Rivieren’, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.

Dit artikel verscheen eerder op voorclubs.nl.

Ben, of ken jij een vereniging die ook zwerfafval ophaalt, of op andere creatieve manieren extra geld inzamelt voor de club? Laat het ons weten via [email protected].

Foto: Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay 

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?