Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

CAO Sportverenigingen voor elke sportclub beschikbaar

Het zou kunnen dat je als vereniging soms tegen de nadelen aanloopt van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Bijvoorbeeld bij een eventueel dienstverband van schaats- of inlineskatetrainers. De cao voor Sportverenigingen biedt dan misschien uitkomst. Hiermee kunnen verenigingen werknemers namelijk maximaal zes tijdelijke contracten in 48 maanden aanbieden. Sinds 2017 is deze arbeidsovereenkomst beschikbaar voor elke sportvereniging in Nederland.

De cao Sportverenigingen bestaat al sinds 2003, maar was tot afgelopen jaar alleen beschikbaar voor verenigingen die aangesloten waren bij de vijf sportservicebureaus in Nederland. Dat zijn Sportwerkgever Fryslân, Huis voor de Sport Groningen, STK Drenthe, Sportkader Nederland en Sportservice Noord-Brabant. Samen zijn zij verenigd in werkgeversvereniging Netwerk in de Sport.

De nadelige gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid heeft de betrokkenen doen besluiten om de cao voor elke sportvereniging beschikbaar te stellen. De cao Sportverenigingen biedt clubs de mogelijkheid gebruik te maken van een uitzondering op de WWZ.

Hoe werkt het?

De huidige WWZ biedt werkgevers de mogelijkheid om drie tijdelijke contracten in twee jaar aan te bieden aan werknemers. Hierna wordt de overeenkomst omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Om deze keten te doorbreken moest er een ’tussenpauze’ van zes maanden worden gehouden. Onhandig, aangezien werkgevers, maar ook veel werknemers lang niet altijd uit zijn op een vast dienstverband. Op deze regeling wordt in de cao Sportverenigingen dus een uitzondering gemaakt.

Sportverenigingen en dus ook schaats- of inlineskateverenigingen kunnen daardoor zes tijdelijke contracten in vier jaar tijd aanbieden zonder dat er op enig moment sprake is van een vast dienstverband. Tevens toon je als werkgever door gebruik te maken van de cao aan dat werkgeverschap bij jouw schaats- of inlineskatevereniging veel prioriteit heeft.

De volledige cao is te vinden op de website van Netwerk in de Sport.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?