Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

In het basislidmaatschap van de vereniging en de actieve sporter zijn diverse verzekeringen opgenomen. Bij leden bestaat soms onduidelijkheid in welke situaties de verzekering kan worden aangesproken. Door middel van diverse voorbeelden, die wij in samenwerking met verzekeringsadviseur AON opstellen, willen wij de verenigingen meer inzicht geven in de mogelijkheden van verzekeringen. Maar ook waar de vereniging rekening mee moet houden.

De praktijkvoorbeelden zijn terug te vinden in het kenniscentrum van de KNSB – https://knsb.nl/thema/administratief-financieel/

Hieronder volgt een case over: Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Beschrijving Case “Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering”
Als aangesloten vereniging bij de KNSB hebben wij het basislidmaatschap. In het basislidmaatschap hebben wij een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Is dit niet dubbel voor onze vereniging?

Oplossing
Verzekeringsadviseur AON: “De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn twee verschillende verzekeringen voor verschillende risico’s. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor materiële schade en/of letselschade waarvoor de vereniging aansprakelijk is. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verzekeren de (voormalige) bestuursleden zich tegen vermogensschades. Wanneer een bestuurder namelijk ‘foutief’ handelt tegenover de vereniging/stichting en tegenover anderen kunnen alle bestuurders hier namelijk hoofdelijk voor aansprakelijk gesteld worden. Bij schadeclaims is op dat moment zelfs het privévermogen van de bestuurders in het geding. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is dan ook zeker geen overbodige luxe. Met deze verzekering beschermen bestuurders hun privévermogen en beschermen zij zich tegen aanspraken van derden. Behalve de schadevergoeding dekt deze verzekering ook de kosten van ver­weer en rechtsbijstand tegen (gegronde en ongegronde) aanspraken van anderen. Dit is inclusief de mogelijk toegewe­zen proceskosten tot maximaal het verze­kerd bedrag per claim en per verzekerings­jaar. Uit de praktijk blijkt dat de kosten van rechtsbijstand tot grote bedragen kunnen oplopen.

Meer informatie over verzekeringen:
Hebben jullie specifieke voorbeelden of vragen over verzekeringen? Op https://knsb.meeus.com/ staat alle informatie.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?