Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Tips uitrusting en veiligheid

Heel Nederland beleeft veel plezier aan de schaats- en skatesport. De KNSB heeft veiligheid daarbij hoog in het vaandel staan, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. De KNSB ondersteunt sporters, trainers en verenigingen die hun verantwoordelijkheid willen nemen graag met advies waar je op moet letten als het gaat om uitrusting en veiligheid.

Om optimaal te kunnen genieten van het inlineskaten is het belangrijk om met goed materiaal op pad te gaan. Hierbij is het van belang om comfortabel passende skates te hebben zodat blessures voorkomen worden en voldoende grip met de ondergrond gegenereerd kan worden.

De skates

De samenstelling van inlineskates is onder te verdelen in drie categorieën: Schoenen, Remmen en Wielen. Hierbij is het belangrijk om per categorie op het volgende te letten.

Ga voor meer informatie en service naar een skate-/schaatswinkel bij jou in de buurt.

Bescherming

Graag wijzen we je op de veiligheidstips om inlineskaten met plezier te kunnen uitoefenen.
Bij activiteiten van de KNSB is alleen het dragen van een helm verplicht, maar wij raden aan om te allen tijde goed beschermd op pad te gaan. Het is dan ook belangrijk om kwetsbare lichaamsdelen als je hoofd, pols, knieën en ellebogen voldoende te beschermen tegen valpartijen. Helmen en beschermers waarmee je veilig op pad kunt gaan, zijn verkrijgbaar bij elke skeeler-/schaatswinkel.

Voorkom blessures

Zoals bij elke sport, is er ook bij inlineskaten kans op het oplopen van blessures. Het voorkomen van kwetsuren is daarom belangrijk. Op Veiligheid.nl en zusterpagina voorkomblessures.nl worden tips en adviezen gegeven om blessures te voorkomen. Blijf je last houden van een blessure, raadpleeg dan je huisarts of een specialist.

Inline skaten onderweg

Behalve goed materiaal en voldoende bescherming is het ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de indirecte elementen van het inline skaten zoals; voeding, kleding en het weer. Zeker als je ervoor kiest om veel kilometers te maken, is het belangrijk om voorbereid op pad te gaan.

De volgende checklist helpt je om goed voorbereid onderweg te gaan:

Inlineskaten in warm weer

In de zomer wil je de weg op, soms kan het zo heet zijn dat je rekening moet houden met een aantal zaken. Waar moet je op letten als je in de zomer een mooie tocht gaat skaten of mee doet aan een wedstrijd. Op schaatsen.nl vind je tips om met warme omstandigheden te skaten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?