Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Tips uitrusting en veiligheid

Heel Nederland beleeft veel plezier aan de schaats- en skatesport. De KNSB heeft veiligheid daarbij hoog in het vaandel staan, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. De KNSB ondersteunt sporters, trainers en verenigingen die hun verantwoordelijkheid willen nemen graag met advies waar je op moet letten als het gaat om uitrusting en veiligheid.

Om optimaal te kunnen genieten van het inline-skaten is het belangrijk om met goed materiaal op pad te gaan. Hierbij is het van belang om comfortabel passende skates te hebben zodat blessures voorkomen worden en voldoende grip met de ondergrond gegenereerd kan worden.

De skates

De samenstelling van inline-skates is onder te verdelen in drie categorieën: Schoenen, Remmen en Wielen. Hierbij is het belangrijk om per categorie op het volgende te letten.

Schoenen: Comfortabele schoenen die voldoende ondersteuning bieden aan de enkels.
Wielen: Verschillende wielen bestaan voor verschillende activiteiten, kies daarom voor de juiste wielen bij de juiste activiteit.
Remmen: Een goed remsysteem is van vitaal belang, alhoewel er meerdere remsystemen bestaan is de hielstop nog steeds het meest gangbare remmodel.

Ga voor meer informatie en service naar een skate-/schaatswinkel bij jou in de buurt.

Bescherming

Graag wijzen we je op de veiligheidstips om inline-skaten met plezier te kunnen uitoefenen.
Bij activiteiten van de KNSB is alleen het dragen van een helm verplicht, maar wij raden aan om te allen tijde goed beschermd op pad te gaan. Het is dan ook belangrijk om kwetsbare lichaamsdelen als je hoofd, pols, knieën en ellebogen voldoende te beschermen tegen valpartijen. Helmen en beschermers waarmee je veilig op pad kunt gaan, zijn verkrijgbaar bij elke skeeler-/schaatswinkel.

Voorkom blessures

Zoals bij elke sport, is er ook bij inline-skaten kans op het oplopen van blessures. Het voorkomen van kwetsuren is daarom belangrijk. Op Veiligheid.nl en zusterpagina voorkomblessures.nl worden tips en adviezen gegeven om blessures te voorkomen. Blijf je last houden van een blessure, raadpleeg dan je huisarts of een specialist.

Inline skaten onderweg

Behalve goed materiaal en voldoende bescherming is het ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de indirecte elementen van het inline skaten zoals; voeding, kleding en het weer. Zeker als je ervoor kiest om veel kilometers te maken, is het belangrijk om voorbereid op pad te gaan.

De volgende checklist helpt je om goed voorbereid onderweg te gaan:
• Drinken: een bidon met water of sportdrank om je vochtbalans op peil te houden
• Eten: fruit, brood en energierepen voor nodige energie
• Mobiele telefoon, identiteitsbewijs, kleingeld, lijstje met noodnummers
• Gereedschap: twee inbussleutels voor het geval er schroeven los trillen
• Zonnebescherming: Zonnebril (tegen de zon en insecten.), zonnebrandcrème
• Kleding: aangepast aan weersomstandigheden, schoenen, droge kleding
• Mini EHBO-set met in elk geval een tekentang en blaarpleisters.

 

Heb je gevonden wat je zocht?