Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Alternatieve Elfstedentocht Kids

Op Flevonice hing wel een vleugje van een echte Elfstedentochtsfeer op zondag 17 januari: strak blauwe lucht en temperaturen rond het vriespunt. De baan lag er dan ook prachtig bij en vele honderden kids waren naar Biddinghuizen gekomen voor hún, door de KNSB, KPN en Flevonice georganiseerde, alternatieve Elfstedentocht op de 3 kilometer lange baan.

Er was een parcours uitgezet met echte houten stempelposten, kluunplaatsen en natuurlijk… het bruggetje van Bartlehiem! Het startschot klonk om 10 uur en twee uur lang konden kinderen vanaf zeven jaar proberen zoveel mogelijk rondjes te rijden en stempels te verzamelen voor hun certificaat.

De speaker langs de baan begeleidde hen en spoorde de schaatsers af en toe extra aan. “Hoeveel rondjes heb jij al gereden? Top!” Of bracht mensen bijeen die elkaar even kwijt waren: “Hier is een boodschap voor Lieve: papa en mama zijn even naar binnen om een warme chocomel te drinken!” Best lekker tussendoor, want het was wél koud op en rond het ijs, maar zo hoort het natuurlijk ook bij een Elfstedentocht.

Amber (10 jaar) uit Enschede heeft natuurlijk nog nooit een echte Elfstedentocht meegemaakt, daar is ze nog te jong voor. “Maar ze hebben me er wel van alles over verteld, dus ik weet er zeker wel wat van.” Ze zit op voetbal en schaatst ook af en toe. “Dan ga ik met m’n vader mee naar de ijsbaan in Enschede. Alleen is die baan maar 400 meter, dus hij wilde hier ook wel eens kijken en buiten schaatsen, dus heeft hij de kaarten gehaald. En inderdaad, deze ijsbaan is véél groter en dat is leuker om op te schaatsen. Onderweg kom je dan ook langs veel dingen!”

Ook Tycho (8 jaar) is voor het eerst op Flevonice. “Ik woon hier niet zo ver vandaan en zag op tv het programma van Z@ppsport over deze tocht. Toen dacht ik: daar wil ik ook aan meedoen!” Inmiddels heeft hij al negen stempels verzameld en dus al heel wat meters afgelegd. Hij staat even uit te puffen en op z’n vriend te wachten. “Als hij er is, ga ik weer verder, want ik wil nog zeker twee rondjes rijden. Dit is super leuk!”

Ilse (10 jaar) uit IJsselmuiden hoorde over de tocht van haar nichtje. “Zij doet mee aan Z@ppsport en vertelde over deze dag. Het leek me wel gaaf om het ook eens te proberen, want ik schaats niet zo vaak. Ik zit vaker op mijn pony of doe aan behendigheid. Maar dit is mooi en het gaat hárd!”

Aandenken

Kinderen die klaar zijn, kunnen in de grote kantine hun certificaat ophalen. Daar staat precies op hoeveel rondjes ze gereden hebben, dus dat is een leuk aandenken aan de schaatsdag. Oscar wil zo’n papiertje ook graag mee naar huis nemen.“Ik schaats niet bij een club, maar ga soms wel naar een ijsbaan. Gewoon omdat schaatsen leuk is om te doen. Hoeveel rondjes ik al gereden heb, heb ik niet precies bijgehouden.” Maar afgaande op het aantal stempels op zijn kaart heeft hij al een behoorlijke afstand gereden.

Op de baan zijn ook kinderen van een club uit Kudelstaart aanwezig. Ze vallen behoorlijk op, want ze dragen allemaal dezelfde helm. Alleen aan de kleur hanenkam bovenop is te zien in welke groep ze rijden. De speaker begint intussen al af te tellen: “Nog twintig minuten en dan sluit de tocht, dus jullie kunnen nog maar even schaatsen”. Net als bij de echte Tocht der Tochten is het belangrijk om op tijd binnen te zijn.

Bij de microfoon staan inmiddels twee giechelmeiden, Tessa en Yara, die er al zes of misschien wel zeven rondjes op hebben zitten. Dat zijn ze in de hectiek even vergeten. Maar zeker een super prestatie. Ze vinden het dan ook wel genoeg voor vandaag en gaan op weg naar de chocomel en dan naar huis!

Bron: Schaatsen.nl
Geschreven door: Marjon Labordus

 

Heb je gevonden wat je zocht?