Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Toerschaatsen
‹ terug

G-sport

G-sport wordt door verenigingen en stichtingen georganiseerd voor de doelgroep mensen met een lichamelijke, visuele en/of verstandelijke handicap.

Als schaatsvereniging is het aanbieden van G-schaatsen en/of G-skeeleren een overweging om als vereniging een maatschappelijke bijdrage te leveren. Daarnaast is het vooral een erg leuke doelgroep om mee actief te zijn.

Schaatsevenementen

 

FleFGS_Facebook_visual_1200x900px_schaatsvriendendagvonice8e Schaatsvriendendag – 26 februari 2017

De KPN Schaatsvriendendag zal in 2017 op zondag 26 februari plaatsvinden! Volg ons op Facebook en op Twitter voor alle ontwikkelingen. Inschrijven kan nog!

Houd ook onze website in de gaten want we hebben meer mooie sportactiviteiten!
Tijdens de 7e editie van de KPN Schaatsvriendendag hadden 1.750 deelnemers samen plezier op het ijs van Flevonice in Biddinghuizen.

 

GrSO pregames teamfoto_0az (Oostenrijk) Special Olympics World Games – 14-25 maart 2017

Op de Special Olympics World Games in Graz worden de volgende sporten georganiseerd: Kunstrijden, Shorttrack, Floor Hockey, Floorball, Sneeuwschoenrennen, Apline skiën (slalom, reuzeslalom, super-G, sleeën), cross-coutry skiën, snowboarden, curling (stick shooting). Er zullen 3.000 sporters vanuit 110 landen deelnemen. De sporters worden begeleid door 1.100 trainer en 3.000 vrijwilligers. Er zijn 1.000 media accreditaties aangevraagd. De schaatsverenigingen IJsvereniging Zoetermeer, Hengelose IJsclub, Almeerse Schaatsvereniging en IJsclub Voorwaarts uit Katwijk zijn ingeloot. Twaalf schaatsers zijn volop in voorbereiding voor Graz en maken onderdeel uit van Team NL. Neem eens een kijkje op de site van Special Olympics World Games en krijg een indruk van de immense grote van dit evenement!

Special Olympics Team NL 2017 officieel bekend!
G-schaatsers IJsclub Voorwaarts Katwijk
G-schaatsers ASV-Almere
Hengelose IJsclub G-sport
Special Olympics Team NL klaar voor de strijd!
Team NL 2017 gepresenteerd (nieuw)

G-kampioenschap Amsterdam

Haarlem –  5e G-schaatskampioenschap gewest Noord-Holland/Utrecht – 25 maart 2017 (nieuw)

G-schaatsers met een verstandelijke beperking rijden daar de 100, 300 en/of 500 meter. De wedstrijd wordt afgesloten met twee mini-marathons voor de deelnemers. Deelnemende verenigingen zijn Jeugdschaatsen uit Hoorn, Zoeff uit Alkmaar, Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland uit Haarlem, Jaap Eden uit Amsterdam en Schaatsclub Nooitgedacht uit Wilnis. Aanvang: 17:00 uur; Einde: 20:00 uur

 

 

DoshorttrackrdrechtNationaal Schaatsevenement Special Olympics – 26 november 2016

Op zaterdag 26 november 2016 wordt samen met de IJsvereniging Alblasserwaard een Special Olympics Nationaal Shorttrack evenement georganiseerd in Dordrecht. Op deze dag zal de sportboulevard in Dordrecht het strijdtoneel zijn voor sporters met een verstandelijke handicap.Bij dit Special Olympics Nationaal Evenement staat het programma geheel in het teken van de sporttak Shorttrack.

                                        Weissensee (Oostenrijk) – Alternatieve Elfstedentocht 24 jan – 3 feb 2017

Vanuit Jeugdschaatsen Hoorn, Aangepast Schaatsen Kennemerland en ASC Jaap Eden gaan 10 sporters deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in januari. Lize, Michelle, Mats, Gerben, Nico, Jasper, Rick, René, Sophie en Jelle zijn hiervoor in training samen met hun begeleiders. Zij worden gesponsord door ABvakwerk met kleding, maar zoeken nog andere sponsors om reis- en verblijf mogelijk te maken. https://www.facebook.com/GschaatseventWeissensee/

g-sport slechtziendDeventerJeugdtoernooi – 28 januari 2017

SportiefOost.nl organiseert op 28 januari een schaatswedstrijd voor pupillen B, pupillen A en junioren C 17:30 – 21:00 uur. Tijdens deze reguliere wedstrijd is er ruimte voor 40 rijders met een beperking. Deelnemers rijden bij voorkeur zonder rekje; meeschaatsende coaches toegestaan. Afstanden 100-100m, 100-300m of 100-500m afhankelijk van je snelheid.

 

Schaats- en skate-evenementen vorig seizoen

Regelmatig zijn er (lokale) kansen voor subsidies en evenementen waarop ingespeeld kan worden. Met de specifieke mogelijkheden en achtergronden is het wel aan te bevelen bij een andere vereniging de goede voorbeelden op te halen. Daarnaast zijn er vaak lokale (zorg/onderwijs)instellingen die mee willen denken.

In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland heeft de KNSB een reader ontwikkeld met daarin een stappenplan voor het aanbieden van G-sport. Deze reader met een plan van aanpak biedt schaats- en inline-skate verenigingen een handleiding voor het opzetten van een G-afdeling binnen de vereniging.

Deel deze pagina:
 • Goede voorbeelden
 • ASV Almere - G-schaatsen

  Omschrijving
  Het aanbieden van gehandicaptensport

  Het succes van
  ASV Almere

  Het succes
  ASV Almere krijgt van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL!

  In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen.

  Bij super COOL! leren deelnemers met een beperking schaatsen of inline-skaten samen met een maatje. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire.

  Het maatje gaat samen met de deelnemer naar de lessen en ze gaan ook regelmatig als koppel samen iets anders doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak je afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje.

  Meer info
  ASV Almere

  ASV Almere - goed voorbeeld - Super Cool

 • Deventer - visueel

  Blind vertrouwen bij schaatsen voor slechtzienden

  g-sport slechtziend

  Foto: Auke Pluim

  Begin december 2015 organiseerde Lars Vogelenzang op de kunstijsbaan in Deventer de eerste van drie schaatslessen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere waren er aanwezig Angelique (36) en Patricia (42) Bolink met een erfelijk bepaalde zichtbeperking. De zussen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Ook leren schaatsen is voor hen een mogelijkheid.

  Angelique en Patricia geven aan dat verenigingen en sportscholen voor slechtzienden vaak best ontoegankelijk zijn. Een kunstijsbaan heeft nog weer een extra beperking, doordat het ijs wit is, is er niet veel contrast en zien zij niet wat er om me heen gebeurt. Maar toch voelt het enorm bevrijdend om zélf te kunnen schaatsen.

  Lees het gehele artikel van Rudy Brouwer in de Deventer Post

  Dit is een samenvatting van het artikel van Rudy Brouwer – gepubliceerd in Deventer Post op 8 december 2015.