Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Toerschaatsen
‹ terug

G-sport

G-sport wordt door verenigingen en stichtingen georganiseerd voor de doelgroep mensen met een lichamelijke, visuele en/of verstandelijke handicap.

Als schaatsvereniging is het aanbieden van G-schaatsen en/of G-skeeleren een overweging om als vereniging een maatschappelijke bijdrage te leveren. Daarnaast is het vooral een erg leuke doelgroep om mee actief te zijn.

Agenda


Graz
(Oostenrijk) Special Olympics World Games (SOWWG2017) – 14-25 maart 2017
Zie de speciale pagina:

Special Olympics World Games 14-25 maart 2017

G-kampioenschap Amsterdam

Haarlem –  5e G-schaatskampioenschap gewest Noord-Holland/Utrecht – 25 maart 2017 (nieuw)

G-schaatsers met een verstandelijke beperking rijden daar de 100, 300 en/of 500 meter. De wedstrijd wordt afgesloten met twee mini-marathons voor de deelnemers. Deelnemende verenigingen zijn Jeugdschaatsen uit Hoorn, Zoeff uit Alkmaar, Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland uit Haarlem, Jaap Eden uit Amsterdam en Schaatsclub Nooitgedacht uit Wilnis. Aanvang: 17:00 uur; Einde: 20:00 uur

Almere – Nationaal Skeeler Evenement – 10 juni 2017

Achterhoek – Special Olympics Nationale Spelen 2018 (SONS 2018)

Den Haag – Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020)

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2020 (SONS 2020) bezoeken ruim 3000 sporters en begeleiders Den Haag. Drie dagen lang worden wedstrijden in 16 takken van sport georganiseerd. Deze vinden plaats in de Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en in andere Haagse sportaccommodaties. Daarnaast worden er in de stad ook side events georganiseerd, net als tijdens het WK Hockey, het WK Beachvolleybal en de Volvo Ocean Race. De gemeente Den Haag organiseert SONS 2020 in samenwerking met SGK, de Haagse stichting die sport en bewegen organiseert voor mensen met een verstandelijke en of andersoortige beperking en ruim veertig andere Haagse organisaties en sportclubs.

 

Schaats- en skate-evenementen die geweest zijn

Regelmatig zijn er (lokale) kansen voor subsidies en evenementen waarop ingespeeld kan worden. Met de specifieke mogelijkheden en achtergronden is het wel aan te bevelen bij een andere vereniging de goede voorbeelden op te halen. Daarnaast zijn er vaak lokale (zorg/onderwijs)instellingen die mee willen denken.

In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland heeft de KNSB een reader ontwikkeld met daarin een stappenplan voor het aanbieden van G-sport. Deze reader met een plan van aanpak biedt schaats- en inline-skate verenigingen een handleiding voor het opzetten van een G-afdeling binnen de vereniging.

Deel deze pagina:
 • Goede voorbeelden
 • ASV Almere - G-schaatsen

  Omschrijving
  Het aanbieden van gehandicaptensport

  Het succes van
  ASV Almere

  Het succes
  ASV Almere krijgt van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL!

  In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen.

  Bij super COOL! leren deelnemers met een beperking schaatsen of inline-skaten samen met een maatje. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire.

  Het maatje gaat samen met de deelnemer naar de lessen en ze gaan ook regelmatig als koppel samen iets anders doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak je afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje.

  Meer info
  ASV Almere

  ASV Almere - goed voorbeeld - Super Cool

 • Deventer - visueel

  Blind vertrouwen bij schaatsen voor slechtzienden

  g-sport slechtziend

  Foto: Auke Pluim

  Begin december 2015 organiseerde Lars Vogelenzang op de kunstijsbaan in Deventer de eerste van drie schaatslessen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere waren er aanwezig Angelique (36) en Patricia (42) Bolink met een erfelijk bepaalde zichtbeperking. De zussen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Ook leren schaatsen is voor hen een mogelijkheid.

  Angelique en Patricia geven aan dat verenigingen en sportscholen voor slechtzienden vaak best ontoegankelijk zijn. Een kunstijsbaan heeft nog weer een extra beperking, doordat het ijs wit is, is er niet veel contrast en zien zij niet wat er om me heen gebeurt. Maar toch voelt het enorm bevrijdend om zélf te kunnen schaatsen.

  Lees het gehele artikel van Rudy Brouwer in de Deventer Post

  Dit is een samenvatting van het artikel van Rudy Brouwer – gepubliceerd in Deventer Post op 8 december 2015.