Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Iedereen verdient een club

Iedereen verdient een club. Onder dat motto wil de KNSB kinderen met gedragsproblemen stimuleren om te schaatsen en/of inlineskaten bij een vereniging in de buurt. In samenwerking met de stichting Special Heroes zijn succesvolle pilots gehouden, die komend seizoen navolging krijgen.

De slogan Iedereen verdient een club is afkomstig van Rabobank, die het project als sponsor ondersteunt. De KNSB heeft in zijn meerjarenkoers uitgesproken dat meer mensen moeten kunnen schaatsen en/of skaten. Dit project is daar een uitwerking van. Het richt zich met name op het speciaal onderwijs: kinderen van 6 – 12 jaar met gedragsproblemen, psychiatrische of autistische stoornissen.

“Schaatsen en inlineskaten zijn prachtige sporten, maar voor sommige doelgroepen moeten we nog wel wat drempels wegnemen. Iedereen verdient een club is een voorbeeldproject, waarin we kansen en behoeftes in kaart brengen”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “De pilots hebben laten zien, dat deze kinderen met een klein steuntje in de rug hun weg kunnen vinden binnen een schaats- of skeelervereniging.”

Op basis van de zeven pilots die afgelopen seizoen hebben plaatsgevonden, is nu een instructievideo voor de kinderen gemaakt. Zij zien daarin eenvoudig uitgelegd wat hen te wachten staat als de komen sporten bij een schaats- of skeelerclub. Ook is een inspiratievideo gemaakt, die bedoeld is voor buurtsportcoaches, verenigingen en de speciale scholen, zodat zij elkaar weten te vinden om deze doelgroep beter te bedienen.

Special Heroes is vanaf het begin bij de pilots betrokken. Deze stichting is al jarenlang actief binnen het speciaal onderwijs en heeft veel ervaring met de doelgroep. Bij zeven schaats/skeelerverenigingen zijn pilots gehouden, in samenwerking met nabij gevestigde scholen voor speciaal onderwijs en lokale/regionale buurtsportcoaches. Deze pilots vonden plaats in o.a. Ede en Zeist.

“Met de opgedane ervaring willen we het komend jaar op meer plekken nog meer kinderen aan het schaatsen en/of skaten krijgen”, zegt Trouw. “Een volgende stap is dat we ook andere doelgroepen gaan ondersteunen. Dat doen we stapje voor stapje, waarbij we vooral goed uitzoeken waaraan behoefte bestaat. Wat werkt wel en wat niet? Uiteindelijk willen we dat iedereen welkom is bij de clubs die bij de KNSB zijn aangesloten.”

Rabobank heeft het project warm ondersteund. Quote Rabobank (Lonneke Kerr: Sponsoring & Partnerships Strategist)

Binnenkort publiceren we hier meerdere middelen voor de verenigingen die handvatten biedt om met deze kinderen aan de slag te gaan.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?