Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Iedereen verdient een club

KNSB geeft jeugd met beperking steuntje in de rug. Iedereen verdient een club. Onder dat motto wil de KNSB meer doelgroepen stimuleren om te schaatsen en/of inlineskaten bij een vereniging in de buurt. In samenwerking met de stichting Special Heroes is een succesvolle pilot gehouden, die komend seizoen navolging krijgt. 

De slogan Iedereen verdient een club is afkomstig van Rabobank, die de pilot als partner heeft ondersteund vanuit Rabo ClubSupport. De KNSB heeft in zijn meerjarenkoers uitgesproken dat schaatsen en inlineskaten voor meer mensen toegankelijk moet zijn. De net afgeronde pilot was daar een uitwerking van. Deze richtte zich met name op de zogeheten cluster 4 van het speciaal onderwijs: kinderen van 6 – 12 jaar met gedragsproblemen, psychiatrische of autistische stoornissen. De KNSB wil de opgedane kennis benutten om met Iedereen verdient een club ook andere doelgroepen te bereiken.  

“Schaatsen en inlineskaten zijn prachtige sporten, maar voor sommige doelgroepen moeten we nog wel wat drempels wegnemen om aan te kunnen sluiten bij één van onze verenigingen. Iedereen verdient een club is een voorbeeldproject, waarin we kansen en behoeftes in kaart brengen”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “De pilot heeft laten zien, dat verenigingen en deze kinderen met een klein steuntje in de rug hun weg kunnen vinden binnen een schaats- of skeelervereniging.”  

Op basis van de pilot die afgelopen seizoen bij een reeks clubs heeft plaatsgevonden, is nu een instructievideo voor de kinderen gemaakt. Zij zien daarin eenvoudig uitgelegd wat hen te wachten staat als ze komen sporten bij een vereniging. Ook is een inspiratievideo gemaakt, die bedoeld is voor buurtsportcoaches, verenigingen en scholen in het speciaal onderwijs, zodat zij elkaar weten te vinden om deze doelgroep beter te bedienen.

De KNSB heeft voor de pilot nauw samengewerkt met Special Heroes. Deze stichting is al jarenlang actief binnen het speciaal onderwijs en heeft veel ervaring met de doelgroep. Bij een reeks schaats/skeelerverenigingen zijn met name skateclinics gehouden, in samenwerking met nabij gevestigde scholen voor speciaal onderwijs en lokale/regionale buurtsportcoaches.  

“Met de opgedane ervaring willen we het komend jaar op meer plekken nog meer kinderen aan het schaatsen en/of skaten krijgen”, zegt Trouw. “Een volgende stap is dat we ook andere doelgroepen gaan ondersteunen. Dat doen we stapje voor stapje, waarbij we vooral goed uitzoeken waaraan behoefte bestaat. Wat werkt wel en wat niet? Uiteindelijk willen we dat iedereen welkom is bij de clubs die bij de KNSB zijn aangesloten.” 

“Iedereen verdient een club. Een plek waar je je kunt ontwikkelen, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom heeft Rabo ClubSupport dit project vanaf initieel idee ondersteund”, zegt Lonneke Kerr – Verhaegh, Sponsoring & Partnerships Strategist van Rabobank. “Inclusiviteit staat bij Rabo ClubSupport hoog in het vaandel. En op deze manier zetten we weer een stap om het verenigingsleven in Nederland voor iedereen toegankelijk te maken.” 

Skatematerialen aanvragen

De KNSB heeft diverse skatekarren die aangesloten KNSB verenigingen tegen een kleine vergoeding kunnen gebruiken voor het organiseren van een inlineskate clinic. De skatekar bestaat uit: 60 paar verstelbare skates, beschermingsmateriaal (pols-, elleboog- en kniebeschemers en een helm). Daarnaast is elke skatekar voorzien van diploma’s die uitgedeeld kunnen worden na afloop van de clinic. Wil je gebruik maken van de skatekar? Reserveer op tijd om zeker te zijn van materiaal.

Lesboekje Skaten voor scholen

Voor het speciaal onderwijs is er een educatief lesboekje beschikbaar. In het lesboekje komt de veelzijdigheid van het inlineskaten aan bod met onderwerpen als veiligheid en hoe je moet skaten. Alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen goed voorbereid ‘de weg’ op gaan. Het lesboekje is gratis voor verenigingen en basisscholen (m.u.v. verzendkosten). Om te bestellen stuur een e-mail naar [email protected].

Leskaarten Chill op skates

Voor een losse skateles aan jeugd zijn er verschillende praktische leskaarten beschikbaar. Leuke inspiratie voor een buurtsportcoach, vakleerkracht of skater die niet zo vaak skateles geeft.

Let op: Ga je bijv. als school aan de slag met het organiseren van skateclinics controleer dan vooraf of je als organisatie verzekerd bent voor eventuele ongevallen en aansprakelijkheid. Leden van de KNSB zijn hiervoor automatisch verzekerd via hun KNSB lidmaatchap.

Instructievideo voor docenten

Wil je als vereniging aan de slag?

Heb je vragen of specifieke wensen m.b.t. het enthousiasmeren van lokale jeugd voor het inlineskaten? Neem dan contact op met: Martijn Hagens – [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?