Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

VSO: al 45 jaar dé plek voor G-schaatsen in Eindhoven

Al ruim 45 jaar organiseert de Vereniging voor Sport en Ontspanning (VSO) elke woensdagavond schaatstraining voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel het ledenaantal de laatste jaren daalt, hoopt Frank de Wilde dat het ‘familiebedrijf’ nog lang blijft bestaan.

De ouders van De Wilde begonnen in 1973 zwemclub Flipper, een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. De reden hiervan was dat hun zoon – de broer van Frank –  op dat moment nergens kon sporten in clubverband. De zwemclub was direct een groot succes en binnen een paar weken waren er al 60 leden.

Het succes van Flipper was aanleiding tot oprichting van een schaatsclub, een voetbalclub, een judoclub, een badmintonclub, een dansclub, een kegelclub en een hobbyclub, samen vormen deze activiteiten de Vereniging voor Sport en Ontspanning (afgekort VSO). Mede dankzij hulp van de gemeente Eindhoven maakte de nieuwe vereniging een vliegende start. “We hebben in de loop der jaren altijd meer dan 100 leden gehad voor de schaatsclub. De laatste tien jaar loopt het ledenaantal helaas terug”, zegt De Wilde. “Door bezuinigingen bij instituten kunnen minder mensen meedoen aan activiteiten die buiten het instituut worden georganiseerd. Gelukkig schaatsen we wel nog steeds elke woensdag.”

Vrijheid

De schaatstak van VSO kent anno 2019 nog zo’n 30 leden. Iedere woensdagavond wordt er door de vereniging geschaatst op de binnenhal van IJssportcentrum Eindhoven. “We delen de baan altijd op in drieën: een deel voor ijshockey, een deel voor vrij schaatsen en het laatste gedeelte is voor spelletjes en het doen van oefeningen”, legt De Wilde uit.

De training is bewust zo ingedeeld dat de leden zelf de keuze kunnen maken wat ze willen doen. “Veel van onze leden kunnen niet schaatsen zonder hulp. Daarom kunnen ze niet zomaar naar de ijsbaan gaan en een rondje schaatsen. Bij ons zijn ze even uit hun vaste structuur en patroon en kunnen ze een uur lang doen waar ze zelf zin in hebben. Tegen nieuwe vrijwilligers zeg ik altijd dat het belangrijkste is dat je een praatje met ze maakt. Ze komen bij ons voor de gezelligheid. Het is voor hen belangrijk dat wij er zijn.”

Uitdagingen

VSO kampt de laatste jaren wel met de nodige uitdagingen. Zo zijn er veel verschillende organisaties die willen schaatsen in IJssportcentrum Eindhoven, waardoor het voor VSO soms lastig is het uur op woensdagavond te behouden. Daarnaast heeft de vereniging moeite voldoende vrijwilligers te vinden en is er behoefte aan nieuwe leden. “We proberen op allerlei manieren leden te werven”, aldus De Wilde. “Van het uitdelen van flyers tot het organiseren van een schaatsfeest, en van mond-tot-mondreclame tot een speciale Elfstedentocht die wij organiseren.”

Omslag in denken

Ondanks alle inspanningen blijkt het moeilijk nieuwe leden te werven. De Wilde vreest daarom voor de toekomst van de vereniging. “Momenteel draaien we verlies. En met het dalende ledenaantal kunnen we dit niet heel lang meer volhouden. We hopen dat ouders gaan inzien dat instituten moeten bezuinigingen op sportieve uitjes, zoals het schaatsen. En dat ze dit soort zaken zelf zullen moeten regelen. Maar het kost tijd voordat die omslag in denken is gerealiseerd. Wij blijven in ieder geval zo lang als het kan doorgaan, want de vreugde en het plezier die onze leden elke week beleven aan het schaatsen is onbetaalbaar.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van vrijwilligers? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo wierf de Deventer IJsclub 100 nieuwe vrijwilligers met een ‘menukaart’ en wil SCOSS als organiserend partner van het evenement De Maasdijk het inline-skaten levend houden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?