Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Veiligheid hoog in het vaandel bij Warmondse IJsclub

Veiligheid speelt een belangrijke rol bij het sporten. Bij de Warmondse IJsclub zijn ze zich daarvan bewust. Het streven is dat zoveel mogelijk mensen binnen de club enige medische kennis hebben. Daarom organiseert de ijsclub elk jaar in september een opfriscursus EHBO op het ijs.

“We vinden het belangrijk dat onze trainers weten wat ze wel en niet moeten doen als er iemand valt”, zegt Marion Sprünken van de Warmondse IJsclub over de jaarlijkse bijscholing,

De ijsclub biedt de cursus al jaren aan en elk jaar melden zich verschillende groepen binnen de club aan. “We hebben het in eerste instantie georganiseerd voor vrijwilligers die voornamelijk betrokken zijn bij evenementen op natuurijs. Dit jaar hebben we ook actief trainers benaderd. Er zijn steeds minder jaren met natuurijs, maar op de kunstijsbaan wordt nog veelvuldig geschaatst. Daar doen zich helaas soms ook ongelukjes voor”, aldus Sprünken.

Vernieuwing

Bij de Warmondse IJsclub proberen ze elk jaar zowel de cursus als de groep deelnemers te vernieuwen. “Er is een aantal mensen dat elk jaar komt, maar er zijn ook altijd nieuwe gezichten. Ieder jaar staat een ander onderwerp centraal. Dit jaar was dat: wat kun je het beste wel en vooral ook niet doen als er iemand valt.”

Bij de Warmondse IJsclub staat veiligheid hoog in het vaandel. Sprünken: “We hebben drie EHBO-dozen en een AED in beheer. Je hebt natuurlijk wel mensen nodig die weten hoe ze de materialen moeten gebruiken. Daarom organiseren we in november ook altijd nog een reanimatieherhaling.”

Voorbereid

Zo benut de ijsclub de momenten buiten het schaatsseizoen ideaal om zich voor te bereiden op de periode van natuurijs. “Als er ijs ligt, moet je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Dat doen we onder meer met de opfriscursus. Ook volgend jaar zullen we de cursus weer organiseren.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van training en coaching? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo verlagen de baancommissie Amsterdam en de KNSB deelname aan de ST3-opleiding door de opleiding op locatie aan te bieden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?