Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

Geen tekort aan vrijwilligers bij SV Rotterdam

Veel schaatsverenigingen hebben hun eigen manieren voor het werven van vrijwilligers. Bij SV Rotterdam bekijken ze per evenement of activiteit hoeveel mensen er nodig zijn en benaderen ze de leden persoonlijk. Deze aanpak wordt positief ontvangen door de leden en de vereniging organiseert zelfs meer activiteiten dan een paar jaar geleden.

“Zitting nemen in een evenementencommissie klinkt saai, een feestje organiseren klinkt leuk”, vat voorzitter Sander de Longh de werkwijze van Schaatsvereniging Rotterdam kort en bondig samen.

Sinds een aantal jaar probeert de club door middel van een nieuwe werkwijze de leden te enthousiasmeren om te helpen bij activiteiten of evenementen. “Als er een initiatief is, zoeken we daar vrijwilligers bij. Vaak trekt iemand binnen het bestuur de kar en zorgt hij of zij er ook vaak voor dat er voldoende leden zijn die helpen. Zij helpen dan alleen bij activiteit X of Y. Ze zitten verder nergens aan vast voor een langere periode. Dat werkt goed.”

KPN-cup

Schaatsvereniging Rotterdam kruipt in de huid van de vrijwilligers en splitst de taken op. Mede door deze aanpak is er nooit een tekort aan vrijwilligers en is de sfeer op de club beter dan ooit.

Volgens De Longh is het belangrijk om mensen persoonlijk te benaderen. “Dat kan tijdens een training, een wedstrijd of in het clubhuis. Onze ervaring is dat het persoonlijk benaderen van mensen voor één bepaald project beter werkt dan hen vragen voor bijvoorbeeld een commissie. Het past beter bij het huidige tijdsbeeld. Zelfs bij grote evenementen, zoals de KPN-cup die georganiseerd wordt op SchaatsbaanRotterdam zijn er voldoende vrijwilligers.” Samenwerking met andere clubs is ook een goede manier om zaken voor elkaar te krijgen.

WhatsApp

SV Rotterdam organiseert tegenwoordig meer activiteiten dan een paar jaar geleden en de club gebruikt ook nieuwe communicatiemiddelen om vrijwilligers te werven. Zo wordt er regelmatig een oproep gedaan in de nieuwsbrief en worden mensen benaderd via bijvoorbeeld WhatsApp.

De Longh: “Mijn gevoel zegt dat wat wij doen, beter past bij de manier waarop mensen nu leven. Natuurlijk is het goed om soms even stil te staan en te overleggen. Maar misschien kunnen we juist wel veel activiteiten organiseren omdat we vrijwilligers op een andere manier benaderen. Vaak werkt het beter als mensen maar één klusje hoeven te doen.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van vrijwilligers? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo trok een oproep op de site van HVHW de aandacht van vrijwilligers en was de advertentie van IJsclub Haarlem in het clubblad een schot in de roos.

Zie ook: www.svrotterdam.nl en www.schaatsbaanrotterdam.nl.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?