Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Midlaren grijpt jubileum aan om sociale binding te versterken

IJsclub Midlaren bestaat al meer dan honderd jaar. De club heeft een zeer belangrijke rol in het Drentse dorp en die rol wilde het bestuur benadrukken bij de viering van het jubileum aan het begin van dit jaar. De ijsclub als middel om de sociale binding te versterken.

Eigenlijk al sinds de oprichting in 1917 speelt IJsclub Midlaren een belangrijke rol in het 330 inwoners tellende dorpje. Nu de laatste jaren de lagere school en andere voorzieningen zijn verdwenen, raakt de sociale binding in Midlaren steeds verder zoek. Daar wilden ze bij de ijsclub iets aan doen. “Het sportveld, waar onze ijsclub is gevestigd, is sowieso een belangrijke plek in het dorp. Als het vriest en er ijs ligt komt iedereen daar bij elkaar”, aldus Esther Vos, secretaris van IJsclub Midlaren.

Vos legt uit dat de vereniging altijd probeert de sociale binding in het dorp te versterken. Toen het 100-jarig jubileum in zicht kwam, dacht de ijsclub goed na over hoe ze alle inwoners van Midlaren bij het feest konden betrekken. “We zijn twee jaar van tevoren begonnen met brainstormen en hebben vele vergaderingen belegd. Uiteindelijk hebben we diverse projecten bedacht, waarbij we zoveel mogelijk mensen wilden betrekken”, zegt Vos.

Boek

Een van de speerpunten rond het jubileum was het uitbrengen van een boek. “Sinds de oprichting zijn de notulen van bijvoorbeeld de algemene ledenvergadering altijd met de hand opgeschreven. We hebben alle notulen bestudeerd en daar de leuke dingen uitgehaald. Daarnaast wilden we Midlaarders bij het boek betrekken en hebben we vijf mensen een stukje laten schrijven. Ons doel was een boek te maken dat echt leuk was om te lezen, maar ook als een soort document zou dienen waarin de belangrijke momenten in de clubgeschiedenis naar voren kwamen.”

Er zijn 400 exemplaren van het boek gedrukt, zodat voor alle huishoudens in Midlaren minstens een exemplaar beschikbaar is.

Kunstwerken

Midlaren is een dorp met relatief veel kunstenaars en er is ook veel aandacht voor kunst. Twintig kunstenaars uit het dorp hebben op verzoek van het bestuur een kunstwerk gemaakt. De kunstwerken zijn drie maanden voor het feest geveild en de opbrengst van €1300 werd gebruikt voor het jubileumfeest. Vos: “Op de veiling kwamen veel Midlaarders af en zo betrokken we hen ook weer bij het jubileum.”

Het bestuur plaatste bij de Kunstveiling een grote sneeuwpop van 5 meter. De sneeuwpop had een bord in handen waarop werd afgeteld naar het feest. De sneeuwpop stond aan de doorgaande weg door Midlaren en kon dus geen Midlaarder ontgaan.

Alle inspanningen hadden effect, want uiteindelijk werd het jubileumfeest door 150 personen bezocht. “Dat is een hoge opkomst voor ons”, stelt Vos.

Warme band met omliggende clubs

IJsclub Midlaren nodigde op het jubileumfeest ook de besturen uit van ijsclubs waar het nauw mee samenwerkt. “De ijsclubs uit Midlaren, Noordlaren en Kropswolde hebben samen zitting in een Toercommissie voor het Zuidlaardermeer. We hebben daarom al veel contact met elkaar en we zijn ook altijd aanwezig bij elkaars jubilea. Onze band met de andere clubs is warm.”

Al met al kijkt Vos zeer tevreden terug op het 100-jarig jubileum. “Het heeft wat gekost, maar ook veel opgeleverd. We kregen veel complimenten en onze missie was geslaagd: een impuls geven aan de sociale binding.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zette het NK inline-skaten Lindenoord op de kaart en bewijzen de Warmondse IJsclub, IJsclub Sassenheim en de Voorhoutse IJsclub met de komst van een nieuwe skeelerbaan dat samenwerken loont.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?