Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

‘Heftige tijden’ nopen Radboud tot improvisatie

“Improviseren is momenteel het sleutelwoord.” Karin Schipper van Radboud Inline-Skating geeft in één zin de huidige stand van zaken weer voor veel inlineskateverenigingen. Haar eigen club heeft de trainingen weer opgestart en ziet de toekomst, ondanks de coronacrisis, met vertrouwen tegemoet.

Vanwege het coronavirus viel de seizoenstart van Radboud volledig in het water. De open dag vond geen doorgang, de eerste trainingen werden afgelast, de Westfriese Sportloterij werd uitgesteld. NLdoet ging niet door en er kon een streep door de eerste wegwedstrijd op de baan in Medemblik, waarvoor de PR al in volle gang was. De blijdschap was daarom groot toen er op 29 april eindelijk weer geskeelerd kon worden. “We zijn op het moment dat het weer mocht, direct begonnen met training geven aan onze jeugdleden. Dat is overigens nog best ingewikkeld; wat doe je bijvoorbeeld met kinderen die net 13 zijn geworden? Of hoe regel je volgens de protocollen de EHBO”, schetst Karin Schipper, lid van de jeugdcommissie, de dilemma’s waar Radboud mee te maken had.

Gratis proeflessen

De vereniging ging aan de slag met de opgestelde protocollen en startte de jeugdtrainingen t/m 12 weer op. Vanwege de verwachte massale belangstelling werd voor de eerste training zowel in Medemblik als Wervershoof, beide trainingslocaties van Radboud, geskeelerd. Naast veel reguliere leden kwamen er ook een aantal kinderen op proef bij de eerste training. Schipper: “De jeugd kan twee gratis proeflessen volgen bij de vereniging door zich via de website aan te melden. Het is mooi om te zien dat hier al veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. We startten dit seizoen sowieso weer met ongeveer 20 nieuwe jeugdleden. En we hopen door de stijgende populariteit van inlineskaten nog meer nieuwe leden te begroeten.”

Op creatieve manieren probeert Radboud haar huidige leden zo goed mogelijk te bedienen. “We hebben een groot aantal wedstrijdrijders en zij missen de competitie heel erg. Als vervanging denken we eraan de rondetijden gedurende het seizoen bij te houden en op te tellen, zodat we in september een klassement hebben”, zegt Schipper.

“Voor de wedstrijdgroep van 13 t/m 18 jaar is het lastiger oplossingen te vinden waardoor zij veilig en verantwoord kunnen trainen. Rustig rijden met 1,5 tot 3 meter ruimte is voor deze groep eigenlijk geen optie, zowel qua handhaving van de regels als sporttechnisch gezien. Daarom hebben zij helaas nog niet geskeelerd. Wel sturen de trainers schema’s op en is er een gezamenlijke loop-/droogtraining geweest.”

Ledenwerving jeugdleden

In een recent onderzoek van het Mulier Instituut geeft 4 op de 10 verenigingen aan zich (ernstige) zorgen te maken over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Sportclubs maken zich met name zorgen over verlies van leden/vrijwilligers en inkomstenderving. Schipper denkt dat de gevolgen van de coronacrisis op het gebied van ledenwerving en -behoud pas volgend seizoen te zien zullen zijn. “Wat we momenteel vooral missen zijn de vele clinics die we normaal gesproken altijd geven bij scholen. Dat zorgt toch altijd voor veel enthousiasme en uiteindelijk ook nieuwe jeugdleden. Het is afwachten wat er volgend jaar met de aanwas van nieuwe jeugdleden gaat gebeuren, nu we de clinics niet kunnen geven.”

Improviseren

Op financieel gebied is het nog afwachten hoe Radboud uit de coronacrisis komt. “We hebben bijvoorbeeld compensatie van de baanhuur aangevraagd om de kosten wat te drukken. Wat we nu wel al zien is dat sommige leden hun automatische incasso nog niet hebben betaald, of gecompenseerd willen worden voor de maand april waarin er niet op de club is getraind. We denken er nog over na hoe hier mee om te gaan”, aldus Schipper.

Hoewel het onzekere tijden zijn, ziet Schipper de toekomst van Radboud met vertrouwen tegemoet. “We maken ons nog geen zorgen over het voortbestaan van de vereniging. Improviseren is momenteel het sleutelwoord. Het is afwachten hoe alles uitpakt. Duidelijk is wel dat dit heftige tijden zijn.”

Lees ook hoe creativiteit De IJsster door deze moeilijke periode heen helpt.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?