Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Groots gevierd jubileum levert IJsclub Hard Gaat-ie nieuwe jeugdleden op

IJsclub Hard Gaat-ie bestond in november 125 jaar. Het jubileum is dit jaar groots gevierd, met onder meer een expositie in een schaatsmuseum, deelname aan een gondelvaart, het uitdelen van meer dan 1000 bidons en de publicatie een jubileumboek. Bovendien leverde alle jubileumacties naast veel publiciteit ook nog nieuwe jeugdleden op.

Bij de Lierse IJsclub Hard Gaat-ie laten ze het 125-jarig jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan. Op 15 november vond de afsluiting van het jubileumjaar plaats tijdens de algemene ledenvergadering, waar ook een feest gepland stond. “We hebben een prachtig jaar gehad. De reacties op onze activiteiten waren erg positief en de acties genereerden veel publiciteit. Het jubileum leeft behoorlijk in de regio”, zegt voorzitter Wim van den Berg, al 39 jaar actief in het bestuur van de club.

Al tijdens de zomer waren vrijwilligers van IJsclub Hard Gaat-ie aan het werk voor het jubileum. De club deed namelijk mee aan de Gondelvaart in De Lier. “We maakten een schaats van vijf meter tot in detail na. De schaats stond in de boot met allerlei versieringen en tierelantijnen er omheen. Zo wilden we er ruchtbaarheid aan geven dat we zoveel jaar bestaan”, legt Van den Berg uit. De deelname was een succes, want de ijsclub won de eerste prijs.

‘Met z’n allen’

Het was de aftrap van een half jaar met vele activiteiten. Zo werden er ook nog 1200 drinkbekers met het logo van Hard Gaat-ie erop aan basisschoolkinderen in de regio uitgedeeld, het hele dorp ontving het jubileumboek, het Westlands Schaatsmuseum toont sinds 26 oktober een expositie over de club en Hard Gaat-ie organiseerde nog een dorpsfeest. Van den Berg: “We organiseren alle activiteiten zelf. Onze club kent veel vrijwilligers en een groot bestuur, bestaande uit negen leden. We doen het bij de club altijd met z’n allen.”

IJsclub Hard Gaat-ie verkeert in de gelukkige omstandigheid dat het de tijd en financiële middelen had om het jubileumjaar groots te vieren. De club geniet landelijke bekendheid omdat de ijsbaan in De Lier tijdens vorstperiodes altijd als een van de eerste open gaat. Volgens de Volkskrant lag afgelopen voorjaar in De Lier nog ‘het beste ijs van Nederland’. “Natuurlijk is dat een voordeel. We beschikken over voldoende financiën om al die activiteiten te ondernemen. Niet elke club is in die gelukkige omstandigheid”, aldus Van den Berg.

Jubileumacties lonen

De voorzitter zou andere clubs wel willen aanraden een jubileum te vieren. Onze club is sterk verankert in het dorp. Van de 2000 Lierse gezinnen is momenteel 95 procent lid van de vereniging. Ondanks dit hoge aantal zien we dit jaar een toename van jeugdleden, Bij de lessen op De Uithof, die net gestart zijn, hebben we nu weer zo’n 80 kinderen. De afgelopen jaren waren dat er 50 à 60. Natuurlijk speelt de ijspret van afgelopen winter daarin een grote rol, maar we hebben ook actief leden geworven door in de drinkbekers die we uitdeelden een briefje te stoppen waarop stond dat we deze winter weer lessen op De Uithof organiseren. Dus ook de jubileumacties lonen.”

Al met al kan Van den Berg terugkijken op een geslaagd jaar. “’s Winters hebben we elf dagen kunnen schaatsen, daarna begonnen de activiteiten voor ons jubileum. Het was een druk jaar, maar dat is niet erg. Nu hoop ik snel weer dat het koud wordt, want ijs in 2018 zou wel de kers op de taart zijn.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van ledenwerving en -behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zorgt het zomerkamp van IHCL voor extra clubbinding bij jeugdleden en wierf STS-KGM tien nieuwe leden met de AH Sportactie.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?