Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Bijscholing IHCL leidt tot nieuwe kennis én binding tussen trainers

Om gezamenlijk aan de basisvaardigheden van trainers te werken, organiseerde Indoor Hardrij Club Leiden (IHCL) aan het begin van dit schaatsseizoen een bijscholing in Thialf. Behalve de eigen trainers, sloten er ook coaches van andere clubs aan. De bijscholing zorgde naast het opfrissen van hun kennis, ook voor een nog sterkere onderlinge band tussen de trainers.

Bij IHCL is een grote groep trainers – waarvan een deel ook ouder van een jeugdlid is – actief. Voormalig topschaatser Jeroen Straathof, voorzitter en trainer bij de shorttrackvereniging, nam het initiatief voor de bijscholing. “Als club vinden we het belangrijk dat onze trainers blijven leren. Daarom hebben we alle coaches en ook enkele schaatsers uitgenodigd voor een ‘Train de Trainer’ cursus in Heerenveen.”

Met hulp van de KNSB werd deze bijscholing opgezet. Dave Versteeg was de trainer en de bijscholing werd ook opengezet voor trainers van andere clubs. In totaal deden er 15 coaches mee. “De cursus was opgedeeld in twee blokken”, legt Straathof uit. “Het eerste uur werd de theorie behandeld. Daarna gingen we het ijs op en konden de trainers zelf aan de slag, terwijl ze tips van Dave kregen. Ook de rijders kregen advies over hoe ze de informatie in de praktijk konden brengen.”

‘Mijn trainingen aangepast’

Een van de trainers die de bijscholing volgde was Jacob van de Bosch van SVU. Hij hoorde via-via over de bijscholing en besloot mee te doen. “Het is heel waardevol geweest. Ik heb nieuwe inzichten op gedaan over hoe rijders trainingen beleven en hoe je als coach hiermee omgaat.”

Van de Bosch, die in het verleden onder andere hoofdcoach van het Nederlands team van schaatsers met een beperking was, heeft naar aanleiding van de bijscholing direct zijn eigen trainingen aangepast. “Ik denk nu meer na over hoe kinderen reageren op mijn instructies. En ik betrek hen zelf meer bij de oefeningen. Als je ze de oefeningen laat voordoen, weet je meteen of ze het snappen.”

Vervolg geven

Zowel Van de Bosch als Straathof kijkt enthousiast terug op de bijscholing. Bij IHCL denken ze zelfs al na over een vervolg. “We zijn binnen de club heel blij met hoe het is verlopen. Onze trainers zijn direct in de praktijk met de informatie mee aan de slag gegaan. Dit hebben wij als club aangeboden aan onze trainers, omdat wij opleiden van de trainers erg belangrijk vinden. We gaan hier zeker een vervolg aan geven. Het idee is een bijscholing te organiseren in de IJshal in Leiden.”

Behalve het bijspijkeren van de kennis, had de bijscholing ook nog een ander effect voor IHCL. “We zijn al een hechte club. Wanneer je een dag buiten je eigen omgeving met z’n allen doorbrengt, verstevigt dat de onderlinge band nog meer”, kijkt Straathof terug. “Je krijgt nog meer binding met elkaar. De coaches waren dan ook erg blij. Het grootste compliment kwam van een trainer die vroeg: wanneer wordt hier een vervolg aan gegeven? Dat geeft wel aan hoe goed het is bevallen.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?