Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Bij studentenvereniging SKITS is iedereen actief lid

SKITS is de enige studenten schaatsvereniging in Amsterdam. Sport en gezelligheid gaan hand in hand en dat wordt onder meer belichaamd door de vele commissies die de vereniging rijk is. Het bestuur van SKITS, dat volledig wordt gevormd door ambitieuze studenten, moedigt haar leden zoveel mogelijk aan om actief te zijn binnen de club.

SKITS komt voort uit een fusie van twee eerdere studentenschaatsverenigingen. In 2003 ontstond de nieuwe fusieclub, die zichzelf profileert als ‘de ideale vereniging voor sportieve studenten om andere studenten in Amsterdam te leren kennen’. Naast schaatsen kun je bij SKITS ook inline-skaten en wielrennen. Daarnaast is de marathonploeg Team Port of Amsterdam voortgekomen uit SKITS.

De 22-jarige Catalien Boelens is sinds april dit jaar voorzitter van de vereniging, die bijna 300 leden telt. “Het werk is vrij intensief. Ik steek er veel tijd in, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je leert veel, je bouwt een netwerk op, sluit vriendschappen en het geeft veel voldoening als je ziet dat je inspanningen zijn vruchten afwerpen.”

Boelens is inmiddels al bijna halverwege haar termijn als voorzitter van de studentenschaatsvereniging. Het gehele bestuur heeft niet langer zitting dan een jaar. “De invulling van ons bestuur wisselt elk jaar. Dat betekent dat er jaarlijks veel nieuwe ideeën worden bedacht, dat er een frisse wind waait en dat studenten er in dat jaar vol voor gaan. Een nadeel is dat er een deel van de kennis van de bestuursleden verloren gaat bij de overdracht. Er is wel een bestuursboek, maar soms mis je toch dingen”, aldus Boelens.

‘Lastiger bestuursrollen in te vullen’

Het bestuur wisselt gedurende twee periodes; vier bestuursleden treden af in april en de overige twee stoppen in november. Op deze manier verloopt de transitie eenvoudiger. Hoewel SKITS altijd een enthousiast bestuur heeft, merkt Boelens wel dat het moeilijker wordt alle functies in te vullen. “We hebben sinds een paar jaar een sollicitatieprocedure voor studenten die zitting in het bestuur willen nemen. Het huidige bestuur kiest het volgende.”

“Het is wel lastiger geworden deze rollen in te vullen. Besturen en studeren tegelijkertijd is lastig. De druk om in vier jaar af te studeren ligt tegenwoordig hoger, mede door de studieschuld die je opbouwt. En je wilt als bestuurslid bij zoveel mogelijk activiteiten aanwezig zijn, maar dat kan niet altijd omdat je ook full-time student bent.”

17 verschillende commissies

Wat ook opvalt is dat SKITS veel verschillende commissies heeft. Momenteel zijn er maar liefst 17, waarin tussen de 65 en 70 studenten actief in zijn. “We motiveren studenten actief te zijn in een commissie, omdat je er veel plezier aan beleefd, er veel van leert, maar er niet super veel tijd aan kwijt bent. Bovendien is het voor eerstejaars studenten een goede manier om in contact te komen met oudere leden en de vereniging beter te leren kennen.”

‘Nieuw leven inblazen’

SKITS is dus een actieve vereniging waar veel gebeurt. Zo organiseert het veel borrels, wordt er elke maandagavond samen gegeten en getraind bij de Jaap Edenbaan en worden er regelmatig weekendjes weg gepland. “De verenigingsavond op maandagavond typeert SKITS wel goed. We eten eerst met z’n allen iets, daarna gaat iedereen op zijn eigen niveau trainen en na afloop doen we een drankje. We zijn er voor iedereen en dat dragen we ook uit.”

Boelens is nu op jonge leeftijd al voorzitter van een sportvereniging, maar ze weet nog niet of ze in de toekomst opnieuw een bestuursrol wil vervullen in de sportwereld. “De niet-bestuurlijke zaken vind ik eigenlijk het leukst om te doen. De ervaring bij ons leert dat de meesten er na een jaar in het bestuur wel klaar mee zijn omdat het zo intensief is. Maar wie weet dat ik dit in de toekomst mis. Een club nieuw leven inblazen en zie wat je dan kunt bereiken, lijkt mij wel een mooi doel voor de toekomst.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo is ‘familiebedrijf’ KSVH in drie jaar tijd gegroeid van 0 naar 120 leden en helpt Radboud mensen die tijdelijk buitenspel staan.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?