Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

ASV vervult maatschappelijke functie met aanbod G-sporters

De laatste jaren wordt steeds vaker een beroep gedaan op sportverenigingen om hun maatschappelijke functie te vervullen. De Almeerse Schaats- en Skeelervereniging (ASV) vervult hun maatschappelijke rol onder meer door schaatsen en inline-skaten voor mensen met een verstandelijke beperking aan te bieden. In samenwerking met de gemeente, de zorginstelling Triade en de vrijwilligersorganisatie VMCA zet ASV G-schaatsen en G-skeeleren op de kaart.

Hoewel er van sportclubs steeds vaker wordt verlangd dat ze hun maatschappelijke functie vervullen, is het de vraag of die sportverenigingen dat wel willen en kunnen? Bij ASV is het antwoord op die vraag ‘ja’.

“Wij bieden een bepaalde doelgroep, in ons geval, mensen met een verstandelijke beperking, de kans structureel te sporten. Dit vergroot hun motoriek, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Daarnaast komen ze bij ons in contact met andere jongeren. Een aantal vrijwilligers die helpt hij het G-schaatsen en G-skeeleren is van dezelfde leeftijd als de sporters. Het contact dat zij hebben is erg goed en het vergroot hun sociale netwerk. Er ontstaat echt een band”, zegt Anton Spaan van ASV.

Super COOL

Spaan is projectleider bij de schaats- en skeelervereniging van het programma ‘Sporten is super COOL’. Super COOL is een sportproject in Almere voor deelnemers met een verstandelijke beperking die samen met maatjes willen sporten of een van de sporten eerst uit wil proberen. ASV is vanaf het begin betrokken bij het project. “We zijn in 2006 begonnen met G-schaatsen. In de beginfase ging het om mensen met zowel een lichamelijke als verstandelijke beperking. In de loop der jaren hebben we ons project steeds verder uitgebreid. En sinds 2011 bieden we ook G-skeeleren aan.”

Succesfactoren

ASV Almere krijgt via de Sportimpuls regeling en van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL!

In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen. “We werken voor het project samen met vijf andere sportclubs. De deelnemers kunnen zes weken lang een sport uitproberen. Na die zes weken kunnen ze verder in de sport die ze het leukst vinden. Gedurende het jaar worden karate, atletiek, wandelen, fietsen en uiteraard schaatsen en inline-skaten aangeboden”, legt Spaan uit.

Volgens Spaan is een van de succesfactoren de goede samenwerking met de zorginstelling en de vrijwilligerscentrale. “Triade werft de sporters en VMCA zorgt voor de juiste begeleiding. Wij kunnen ons focussen op het sportieve gedeelte. Dat werkt heel goed.”

Special Olympics Nationaal inline-skate Evenement

ASV doet zeer actief mee en organiseert veel G-schaats en G-skeeler-wedstrijden via Special Olympics Nederland. De club organiseert diverse toernooien, zoals het Special Olympics Nationaal inline-skate Evenement op 10 juni. “We proberen met diverse initiatieven ook andere clubs enthousiast te krijgen in hun aanbod iets op te nemen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zo wordt er volgend jaar tijdens het WK inline-skaten in Heerde waarschijnlijk een plek in de programmering gemaakt om het G-skeeleren onder de aandacht te brengen, zoals dat vorig jaar ook tijdens het EK het geval was.”

Goodwill

Spaan denkt dat het vervullen van je maatschappelijke rol als sportclub veel goodwill oplevert. “Het belangrijkste is dat we maatschappelijk actief zijn en we jongeren de kans bieden andere mensen te ontmoeten. Daarnaast is het goed voor de uitstraling van ASV dat we een programma voor mensen met een verstandelijke beperking hebben. Binnen onze club zijn er veel mensen enthousiast over het initiatief. Dat is ook belangrijk voor het slagen van zo’n soort project. Wij gaan zeker door de komende jaren.”

Zie voor meer informatie: http://www.supercoolalmere.nl/.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo organiseerden de gewesten Groningen en Drenthe een schaatsavond voor 1500 leden en vaart IJsclub Haarlem wel bij de jeugdcommissie.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?