Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

Topsportaccommodatie in Wervershoof met behulp van crowdfunding

Waar bijna tien jaar geleden in Wervershoof nog een kale vlakte lag, is inmiddels een topsportaccommodatie verrezen. Onder meer met behulp van crowdfunding kon ijs- en skeelervereniging De Noord een nieuwe ijsbaan, skeelerbaan, kantine én vier jeu de boule-banen aanleggen. “Je moet soms anders denken.”

Monnie de Vries van de Stichting Omnium Sport De Westrand was één van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de nieuwe multifunctionele accommodatie in Wervershoof. Hij kwam op het idee om een crowdfundingsactie op te zetten, omdat er nog een klein gat in de begroting zat.

“Je zoekt altijd naar manieren om aan geld te komen. Wij gingen symbolisch asfalt per meter verkopen. Een meter van de baan kostte 25 euro. In totaal hebben ongeveer 220 mensen asfalt gekocht. Iedereen die geld heeft gedoneerd staat nu met zijn of haar naam op de baan. We hebben ruim 9.000 euro met deze actie opgehaald en dat was voldoende om het gat te dichten.”

Langs de deuren

Volgens De Vries waren de leden van de nieuwe skeelervereniging Radboud (ontstaan uit een fusie van Radbout en De Noord) direct enthousiast over de crowdfundingsactie. De inzet van de vrijwilligers is uiteindelijk doorslaggevend geweest voor het succes. “Om de actie onder de aandacht te brengen, hadden we leuke folders gemaakt en een stuk in het lokale blad laten plaatsen. Maar dan moet je vervolgens niet thuis blijven zitten. We zijn met vrijwilligers langs de deuren gegaan om de leden te overtuigen en dat werkte goed.”

Bovendien waren de vrijwilligers ook nauw betrokken bij de bouw van de kantine. “De financiering voor de bouwplannen hebben we met behulp van de gemeenten, enkele fondsen, de crowdfundingsactie en eigen middelen rond gekregen. Maar het was niet gelukt zonder de geweldige groep vrijwilligers. Zij hebben de kantine grotendeels gebouwd. Met je vrijwilligers kun je heel veel bereiken”, aldus De Vries.

‘Anders denken’

De Stichting Omnium Sport De Westrand dacht er zo’n tien jaar geleden aanvankelijk aan om alleen een ijsbaan voor ijsvereniging De Noord aan te leggen. De gemeente wilde ook graag een skeelerbaan realiseren. Op advies van voormalig topschaatser en inline-skater Sjoerd Huisman werd besloten om een 200 meterbaan aan te leggen. De skeelerpiste kwam zo in de ijsbaan te liggen.

Radboud beschikt inmiddels over een topsportaccommodatie omdat onlangs met behulp van een provinciale subsidie een boarding langs de skeelerbaan kon worden neergezet. Er kunnen nu zelfs grote toernooien georganiseerd worden in Medemblik. Er kan veel bereikt worden, mits je daadwerkelijk dingen bedenkt. “Crowdfunding gebeurt in allerlei sectoren. Zo verkocht een plaatselijke toneelvereniging hun stoelen aan mensen, zodat ze nieuwe stoelen voor in de zaal konden kopen”, legt De Vries uit. “Je moet anders denken. Als je niets bedenkt, gebeurt er vaak ook niets.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?