Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Maatschappelijke stage

De Maatschappelijke Stage – Ideale manier om jeugd bij de vereniging betrokken te houden

Met ingang van het schooljaar 2011-2012 moeten alle leerlingen in het voortgezet onderwijs verplicht een maatschappelijke stage volgen. Ze mogen wél zelf kiezen uit het aanbod van non-profit-organisaties waar ze die stage gaan uitvoeren. Veel van hen kiezen ervoor om de stage bij een sportvereniging te doen. Dus waarom dan niet bij je eigen vereniging? De KNSB wil schaatsverenigingen dan ook adviseren hun jeugdleden aan te moedigen de stage bij hun eigen vereniging te lopen.

Ruim inzetbaar

Verenigingen kunnen hun maatschappelijke leerlingen inzetten bij allerlei klussen, en dus ook bij het begeleiden van jeugdactiviteiten, zoals het jeugdschaatsen en schoolschaatsen. Het neemt de vereniging niet alleen veel werk uit handen, maar kan in de toekomst ook zorgen voor een blijvende aanvulling en verjonging van het trainerscorps en vrijwilligersbestand. De leerlingen dienen namelijk minimaal 30 uur (afhankelijk van het schooltype vmbo, havo of vwo) te besteden aan de maatschappelijke stage en zijn vrij hoe die in te delen.

De KNSB wil de maatschappelijke stages bij het jeugd- en schoolschaatsen bij middelbare scholen en verenigingen promoten, maar daarna is het wel aan de vereniging zelf om die stage in gang te zetten. Dit kan aan de hand van een stappenplan, zoals die te vinden is in de ‘informatiemap over de maatschappelijke stage voor verenigingen en leerlingen’. Deze map helpt de vereniging verder met de invulling van de maatschappelijke stage binnen de vereniging en bevat o.a. tips voor de begeleiding. De inhoud van de map is hieronder te downloaden.

Informatiemappen

Wil je graag een aantal informatiemappen per post ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen via 088-4892000 of [email protected].

Mes snijdt aan twee kanten

Jeugdschaatscoördinator en bestuurslid bij ‘de Opbouw’ in Schellinkhout, Guus Terpstra, heeft bij zijn vereniging het initiatief genomen om eigen leden te interesseren hun stage bij de vereniging te lopen. “Het  voordeel van leerlingen uit je eigen vereniging is dat je die jongeren al kent en zij de vereniging al kennen. Bovendien is het een ideale manier om je leden in deze leeftijdsgroep, die erom bekend staan regelmatig af te haken, aan de vereniging te binden. De meiden die hier laatst stage gelopen hebben, hebben dat in ieder geval super gedaan: ze hebben veel initiatief genomen en ook zelf schaatslessen gegeven. We hebben hen de opleiding ‘schaatsbegeleider niveau 1 Jeugdschaatsen’ aangeboden en ook dat vonden ze leuk. Als vereniging hoop je dan natuurlijk dat ze zó enthousiast raken dat ze misschien nog een vervolgcursus gaan doen en je dus meteen goede, nieuwe én jonge trainers hebt voor je vereniging. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je houdt je oudere jeugd vast én je krijgt er goed kader bij.”

Coördinatie bij vrijwilligerscentrales

De coördinatie van maatschappelijke stages ligt bij de scholen en de plaatselijke vrijwilligerscentrales. Zij maken het aanbod bekend op de scholen. Leerlingen maken een keuze uit dat aanbod. Kort gezegd hoeven verenigingen dus alleen bij de plaatselijke vrijwilligerscentrale aan te geven dat ze een stageplek beschikbaar hebben. Wil je als vereniging liever alleen de eigen jeugdleden inzetten, maak de mogelijkheid voor de stage dan bekend binnen de vereniging. Hiervoor kun je de flyer gebruiken uit de informatiemap over maatschappelijke stages.

Goed voorbereid: volg eerst een opleiding

De KNSB vindt het belangrijk dat de begeleiders van het school- en jeugdschaatsen goed voorbereid en vol vertrouwen aan de slag gaan. Daarom wordt – tijdens de maatschappelijke stage – de opleiding ‘Schaatsbegeleider niveau 1 Jeugdschaatsen’ aangeboden voor slechts € 30,00 per leerling.

De opleiding is gericht op het school- en jeugdschaatsen en bestaat uit vier workshops. Tijdens deze opleiding leert de cursist meer over lesgeven, het aanleren van de schaatstechniek, spelletjes op het ijs, veiligheid, schaatsmateriaal en –kleding en de organisatie van het school- en jeugdschaatsen. De begeleider haalt dus tijdens zijn of haar maatschappelijke stage – de uren tellen mee! – ook een diploma waarmee hij/zij na die stage kan blijven helpen bij de vereniging als gediplomeerd trainer. Bij voldoende belangstelling wordt die dan ook nog op een ijsbaan in de regio georganiseerd.

Ook andere leden van de vereniging kunnen zich overigens aansluiten bij zo’n SB-1 Jeugdschaatsen opleiding. Al betaalt de cursist dan wel het standaard tarief voor opleiding. Met het SB-1 diploma is het ook mogelijk om een vervolgopleiding bij de KNSB te doen.

Zie voor meer informatie

• www.knsb.nl/voor-verenigingen

• www.schaatsen.nl

• De websites van de vrijwilligerscentrales binnen je regio

• www.maatschappelijkestageindesport.nl

• www.maatschappelijkestage.nl

Downloads

Flyer MAS voor jeugdleden en scholieren

Informatie MAS voor verenigingen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?