Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

3. Hoe kom je in gesprek met de juiste lokale politici?

Stap 3: je hebt jouw wensenlijstje klaar met oplossingen voor jouw problemen en die van de gemeente. Met wie kun je nu het beste gaan praten? En waar vind je die lokale politici eigenlijk?

Politieke partijen lijken wel een beetje op sportclub. Ze hebben een bestuur gekozen door de leden dat het hele proces van de verkiezingen coördineert. Ze hebben leden die op algemene ledenvergadering de koers bepalen en ze hebben ook commissies die dingen voorbereiden. Zo stellen ze ongeveer een jaar voor de verkiezingen een verkiezingsprogrammacommissie in om het programma te gaan schrijven. De meeste politieke partijen hebben ook al raadsleden die nu actief zijn. Vaak hebben partijen een woordvoerder sport.

Lokale politieke partijen hebben een algemeen telefoonnummer of mailadres. Je kunt daar vragen bij wie je moet zijn om in gesprek te gaan over het verkiezingsprogramma. Je kunt ook de voorzitter van de partij of zittende gemeenteraadsleden benaderen. Die staan meestal wel op site van de politieke partij en op de website van de gemeenten. Op de site van de politieke partij vind je de portefeuilles terug.

Gemeenteraadsleden zitten in de raad om bewoners op een goede manier te vertegenwoordigen. Ze zijn afhankelijk van de input van bewoners om politiek te bedrijven. Ze willen dus graag met je in gesprek! Wees niet te bescheiden en bel de voorzitter, fractievoorzitter of woordvoerder sport en zeg dat je een afspraak wilt maken. Ze verwijzen je dan óf wel door naar de verkiezingsprogrammacommissie óf ze willen zelf met je in gesprek. In het uitzonderlijke geval dat de politieke partij niet met je wil spreken probeer je gewoon de volgende partij.

Er kunnen best veel politieke partijen in de gemeenteraad zitten. Je kunt ervoor kiezen niet alle partijen te benaderen en je te richten op de partijen waarvan jij denkt dat ze iets met sport hebben of veel invloed hebben in jouw gemeente. Mocht je een gezamenlijke agenda hebben met andere sportclubs dan kun je de taken verdelen.

Voor de afspraak wil je goed voorbereid overkomen. Je hebt dus je wensenlijstje paraat, maar weet ook hoe je moet inhaken op de belangen van de gemeente. Je kunt in het gesprek vragen wat de politieke partij zelf in gedachten heeft op het gebied van sport. Misschien passen jouw wensen daar wel heel goed in. Je kunt ook vragen of de politieke partij je laat weten wat ze met jouw input doen. De partijen moeten op hun vergadering in oktober of november het verkiezingsprogramma vaststellen. Het moet (ruim) van tevoren worden aangeboden aan de leden. Dus zorg dat je ook ruim op tijd het gesprek aangaat met de kandidaat gemeenteraadsleden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?