Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

4. Hoe breng en houd je sport onder de aandacht?

Stap 4: je hebt een gesprek gevoerd en hebt de smaak te pakken. Je wilt graag in gesprek blijven met de politiek en meer aandacht voor sport.

Als de leden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst hebben vastgesteld aan het einde van het jaar start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de campagne benadrukken politieke partijen wat ze belangrijk vinden. Dat doen ze door een debat te voeren over het onderwerp, door op werkbezoek te gaan of door de media te zoeken met leuke nieuwe plannen. Doel van de politieke partij is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om op ze te gaan stemmen. Een politicus kan gekozen worden met voorkeursstemmen. Ze zullen dus allemaal hun best doen om zoveel mogelijk kiezers te bereiken.

En die kiezers bevinden zich ook op jouw club. De meeste politici vinden sport een leuk onderwerp omdat het veel mensen raakt, een belangrijke bijdrage kan leveren aan de samenleving en vaak niet controversieel is. Als je als politicus iets kunt doen voor een sportclub dan weet je dat daar leden zijn die in potentie op jou kunnen stemmen. Een uitgelezen kans voor menig (aspirant) politicus. Jij weet inmiddels welke politieke partij het meeste wil doen voor de sport. Nodig die partij uit en kijk samen hoe je een leuke activiteit kunt organiseren. Je kunt ook met de sport gezamenlijk iets doen in jouw gemeente. NOC*NSF ontwikkelt een toolkit die vanaf september beschikbaar op de website (www.nocnsf.nl/gr2018 )met stellingen voor debatten, filmpjes die je kunt laten zien tijdens een werkbezoek etc. En niets mooiers voor de politicus dan een actiefoto in de krant van het bezoek aan de club.

NOC*NSF probeert in zoveel mogelijk gemeenten sportcampagneteams te formeren met mensen uit de sport die elkaar kunnen helpen bij het voeren van de campagne. Kijk in september op de site om te zien of er een campagneteam actief is in jouw gemeente. Als je de smaak te pakken hebt kun je er zelf ook aan meedoen.

De contacten die je met de politiek hebt gelegd kunnen heel nuttig voor je zijn. Als er wordt onderhandeld voor een nieuw college kun je jouw input nog eens sturen naar de onderhandelende partijen. En stel dat de politicus die jij hebt gesproken wordt gekozen in de gemeenteraad. Dan kun je nog eens terugkomen op wat jullie samen hebben afgesproken. Als er nieuw sportbeleid wordt gemaakt dan kun je weer contact zoeken met de politici. Het is altijd handig om gemeenteraadsleden in je netwerk te hebben zodat je ze kunt benaderen als zich een probleem of een kans voordoet.

Na de verkiezingen gaan de partijen formeren en maken ze afspraken voor de komende jaren in een coalitieakkoord. Je weet nooit precies wat er van alle wensen uit de verkiezingsprogramma’s overblijft in zo’n akkoord. Het helpt dus als sport in zoveel mogelijk programma’s terugkomt. Je kunt op het moment dat politiek partijen gaan onderhandelen jouw input nog een keer onder de aandacht brengen.

Vergeet niet: sport is een geweldig onderwerp waar de politiek graag iets voor doet. Dus speel er op in en maak er iets moois van! Veel succes met het benaderen!

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?