Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

1. Gemeenteraadsverkiezingen?! Voor de ijsclub of sportvereniging?

Stap 1: Politiek op gemeentelijk niveau en sport – hoe hangt dat samen, en welke kansen zijn er voor jou als vereniging

Je bent bestuurder van een ijsclub of schaatsvereniging en vraagt je af, wat heb ik nu met politiek? Misschien meer dan je denkt!
Heel concreet gaat de gemeente vaak over investeringen in bijvoorbeeld sportaccommodaties. Misschien heb je nieuwbouwplannen of wil je zonnepanelen op het dak. De gemeente gaat vaak ook over vrijwilligersbeleid. Misschien ben je hard op zoek naar vrijwilligers of wil je jouw vrijwilligers graag een opleiding bieden. En als je een mooi project hebt om meer jongeren te laten sporten of ouderen in beweging te laten komen dan kan dat heel interessant zijn voor de gemeente. Jij doet mooie dingen, waarvan veel mensen binnen de lokale samenleving profijt hebben. Juist dan wil de gemeente de helpende hand uitsteken, dus pak die kans!

Een keer in de vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart 2018 is het weer zover en wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. En lokaal werkt het net zo als landelijk. Na de verkiezingen gaat de grootste partij kijken met welke andere partijen zij een coalitie kan vormen. Samen moeten de partijen die een coalitie vormen een meerderheid hebben in de gemeenteraad. De coalitie bepaalt op hoofdlijnen het beleid voor de komende 4 jaar. Oók het sportbeleid. Daar gaan de wethouders vervolgens mee aan de slag.

Volgend jaar maart klinkt misschien nog ver weg maar de politieke partijen schrijven nú al hun verkiezingsprogramma’s. En die verkiezingsprogramma’s zijn weer de input voor de afspraken die partijen maken met de nieuwe coalitie en wat politici op de agenda zetten in de gemeenteraad. In de programma’s schrijven alle politieke partijen hun wensen op. Oók de wensen op het gebied van sport.

Het is nu dus het moment om als sportclub met de politiek in gesprek te gaan. Als je je afvraagt of de politiek daar op zit te wachten, ze hebben zeker interesse in sport! Als sportclub doe je uit jezelf al heel veel dingen die de gemeenteraad belangrijk vindt. Je stelt mensen in staat om te sporten. Dat is leuk, goed voor de gezondheid en maakt dat mensen elkaar ontmoeten. En waarschijnlijk doe jij nog veel meer! Voor specifieke doelgroepen of samen met andere sportclubs of de (basis)school. Als er problemen of wensen zijn waar jij binnen jouw sportclub tegenaan loopt dan hebben jij en de lokale politiek samen iets om over te praten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?