Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

AH Schaatsactie! een unieke kans

Op deze pagina staat alle informatie over de AH Schaatsactie. Van belangrijke data tot en met veel gestelde vragen. 

Update 23 januari 2018: Maak kans op een schaatsuitje voor jouw hele vereniging* of win kaarten voor het WK Allround.

Met de AH Schaatsactie maken zoveel mogelijk mensen kennis met de schaatssport en in het bijzonder met de verenigingen. Verenigingen stellen hierbij hun trainingen open om aan deel te nemen of organiseren andere activiteiten om proefleden te enthousiasmeren.
De KNSB wil naast de ondersteuning ook, samen met KPN, de verenigingen belonen die meer mensen aan het schaatsen krijgen.  KPN en KNSB stellen daarom een aantal bijzondere prijzen ter beschikking, waar je als deelnemende vereniging kans op maakt:

 1. Onder alle verenigingen die deelnemen aan de AH Schaatsactie (met tenminste 1 activiteit), wordt het schaatsuitje verloot. Deze vereniging krijgt toegangskaarten voor de Coolste Baan (*max 200 stuks). Dit betekent dat je met (een groot deel van) de vereniging een fantastisch schaatsuitje kunt organiseren. Op 6 februari wordt de winnaar bekend gemaakt. De Coolste Baan is open t/m 28 februari.
 2. De 5 verenigingen die de meeste schaatslessen open stellen voor het volgen van een proeftraining krijgen ieder 10 WK allround kaarten. Zo kan je als vereniging de vrijwilligers die de AH Schaatsactie bij jullie vereniging mogelijk maken extra in het zonnetje zetten! Het WK allround wordt gehouden op 9-10-11 maart in Amsterdam. (Alle beschikbare plekken, geplaatst voor 5 februari op clubprofiel.nl tellen mee. winnaars worden op 6 feb bekend gemaakt.)

Introductie AH Schaatsactie!
In september heeft AH samen met NOC*NSF en veel sportbonden met veel succes een spaaractie gehouden met als doel meer Nederlanders aan het sporten te krijgen. Veel schaatsverenigingen hebben hier ook aan meegedaan door proeflessen aan te bieden via deze spaaractie. Met de AH Sportactie van de afgelopen maanden hebben we grote aantallen belangstellenden naar de verenigingen kunnen leiden. De meeste clubs hebben tientallen sporters op bezoek gehad bij hun reguliere trainingen.

Vanwege dit succes hebben AH, NOC*NSF en de KNSB wederom de krachten gebundeld om dit seizoen tijdens de piek van winterse kou en de Olympische Spelen, wanneer schaatsen voor heel Nederland top of mind is, de speciale AH Schaatsactie te organiseren voor alleen schaatsen en ijs gerelateerde activiteiten.

Belangrijke data

Vanaf 1 januari Verenigingen kunnen activiteiten aanmelden op www.clubprofiel.nl
Vanaf 8 januari Start Landelijke promotie
Vanaf 29 januari krijg je een credit bij aanschaf van je boodschappen.
Vanaf 29 januari Tegen inlevering van een credit kunnen personen zich digitaal inschrijven voor een proefles


Praktijkvoorbeelden

Op zoek naar inspiratie voor jullie vereniging? Hieronder staan diverse voorbeelden van hoe schaatsverenigingen met de afgelopen sportacties zijn omgegaan.

1. STS-KGM werft tien nieuwe leden met succesvolle AH Sportactie.
2. Sportweken toegankelijke manier ledenwerving


Vragen?

Hebben jullie vragen over deze actie? Hieronder zijn diverse veel gestelde vragen opgesteld. Mocht je andere vragen hebben, neem dan contact met ons op. Dit kan via 088-4892000 of [email protected]

Tips en tricks AH Schaatsactie!

 1. De AH-schaatsactie valt te laat in het seizoen, hoe kunnen wij hier als vereniging zo goed mogelijk op in spelen? 
  De AH-schaatsactie! start op 29 januari. Vanaf dat moment kunnen er credits worden verkregen en worden ingeruild voor een proefles. De actie loopt van 29 januari t/m dat de ijsbaan dichtgaat. Het is goed om als vereniging zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanbieden van de proeflessen. Wil je na sluiting van de ijsbaan activiteiten blijven aanbieden? Biedt dan bijv. inlineskatetrainingen en droogtrainingen (bootcamptrainingen) aan. Hierdoor kan je een gevarieerder aanbod bieden. Maar worden potentiele leden ook langer gebonden. Zorg er in ieder geval voor dat je de proefleden niet uit het oog verliest, ondanks dat er geen ijs beschikbaar is.
 2. Hoe organiseer ik een proefles?
  Hou het organiseren van de proeflessen simpel. Dit realiseer je door de proefleden deel te laten nemen aan bestaande lessen. Hiervoor hoef je geen extra trainers, ijshuur te regelen. De proefleden ervaren gelijk de sfeer binnen de vereniging, maar ook hoe de vereniging leuke en leerzame trainingen organiseert. Als vereniging bepaal je zelf wanneer, waar en hoe vaak proefleden kunnen deelnemen aan een proefles. Zorg wel altijd voor een gastheer/gastvrouw die de proefleden welkom heet.
 3. Toegang tot de ijsbaan
  “De kosten voor de toegang tot de ijsbaan, moet ik deze als vereniging zelf betalen?” Een vraag die regelmatig terugkomt. Hierin zijn verschillende opties, je kan als vereniging zelf voor de kosten opdraaien voor de toegang van de proefleden. Een andere optie is om in een vroeg stadium in overleg te gaan met de ijsbaan en andere verenigingen op de ijsbaan. Hoe lossen zij dit op? Welke mogelijkheden zijn er hier? Veel ijsbanen zijn bereid om hier in mee te denken. Een andere optie is om de kosten voor de toegang te laten betalen door de proefleden. In het aanmeldingstraject kan je als vereniging aangeven of er wel of geen kosten verbonden zijn aan deelname van de proeflessen. Communiceer dit vooraf duidelijk naar de (potentiele) proefleden. 
 4. Hoe kan ik er voor zorgen dat de proefleden daadwerkelijk lid worden?
  Er hebben diverse personen deelgenomen aan de proeflessen, hoe kan ik als vereniging ervoor zorgen dat deze personen ook daadwerkelijk lid worden? Ervan uitgaande dat de proefleden meerdere lessen volgen, is het belangrijk om na de eerste les al te monitoren hoe zij het ervaren hebben. Wat vonden ze van de training, de vereniging en komen ze nog een keer terug voor een 2de training. Na de laatste proeftraining kan een soortgelijke vraag nogmaals gesteld worden en bij interesse kan een aanmeldingsformulier worden meegegeven. Omdat het schaatsseizoen op zijn einde loopt, is het goed om de proefleden mee te nemen in het ‘zomerprogramma’ en hen daarvan op de hoogte te stellen. Een derde actie is om proefleden na afloop van de actie te bellen en vragen naar hun ervaringen. (mocht dit in een eerder stadium niet zijn gelukt). Een vierde actie kan aan het begin van het nieuwe seizoen plaatsvinden. Nogmaals een contactmoment met de proefleden om trainingen te volgen aan het begin van het nieuwe seizoen.
 5. Waar kan ik mij aanmelden als vereniging?
  De eerste stap naar deelname is je als club te registeren via www.clubprofiel.nl.
  Verenigingen die al eerder hebben meegedaan (bijv. een Nationale Sportweek en AH-sportactie) hoeven niet opnieuw een account aan te maken. Nadat een account is aangemaakt kunnen activiteiten worden aangemaakt, waarop deelnemers zich kunnen inschrijven. Meer informatie over het aanmaken van deze activiteiten is te vinden in de handleiding die te raadplegen is zodra je bent ingelogd op clubprofiel.nl

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?