Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

UBO-registratieplicht

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn sinds september 2020 verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Verenigingen hadden tot 27 maart 2022 om de UBO’s in te schrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Dit is het gevolg van Europese regels. De EU wil op deze manier witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen gaan. Heb je de deadline gemist? Dan stelt de KvK je hier per brief en telefonisch van op de hoogte. Door je alsnog op tijd in te schrijven, voorkom je een boete of dwangsom.

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of het uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). De UBO van een vereniging is een natuurlijk persoon die:

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria of wanneer er twijfel bestaat wie de UBO van een vereniging is, dan worden de bestuursleden als UBO aangemerkt. Dit wordt ook wel de pseudo-UBO genoemd.

De Pseudo-UBO

Als niet duidelijk is wie als UBO moet worden aangewezen heeft men hier een andere oplossing voor gevonden. We noemen dat de pseudo-UBO. Bij een vereniging is bepaald dat het verenigingsbestuur de UBO is. Deze omweg is nodig omdat volgens de regels iedere organisatie een natuurlijk persoon moet opgeven die UBO is.

Registreren

Nieuwe opgerichte verenigingen of stichtingen worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande verenigingen zich zo snel mogelijk te registreren. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. Bij niet registreren kan een boete worden opgelegd.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling? Meer informatie kun je vinden op de website van de KvK en/of de website van de Rijksoverheid. Of bekijk het artikel op knsb.nl

Moet elke vereniging of stichting zijn UBO’s registreren?

Ja, alle stichtingen en verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid moeten hun UBO’s registreren.

Wie van de vereniging moeten er geregistreerd worden?

Alle leden van het bestuur, ongeacht functie, moeten geregistreerd worden.

Wie is de UBO van een vereniging of stichting?

Meestal zal bij een vereniging en stichting het bestuur de (pseudo)-UBO zijn. Deze omweg is nodig omdat volgens de regels iedere organisatie een natuurlijk persoon moet opgeven die UBO is. Alle bestuursleden moeten dan geregistreerd worden als UBO.

De UBO van een vereniging is een natuurlijk persoon die:
– direct of indirect meer dan 25% van het eigendomsbelang houdt in de vereniging en/of;
– direct of indirect meer dan 25% van de stemmen kan uitoefenen bij besluitvorming ter zake van wijziging van de statuten van de vereniging en/of;
– feitelijk zeggenschap kan uitoefenen over de vereniging.

Kost een UBO-registratie geld?

Nee, een registratie is gratis.

Waar doe je de UBO-registratie?

Organisaties kunnen hun UBO’s zelf registreren via de Kamer van Koophandel.

Wie doet de registratie?

Het bestuur is verantwoordelijk voor de registratie.

Hoe doe je een UBO registratie?

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris.

Welke gegevens heb je nodig van de UBO?

– voornamen en achternaam,
– BSN
– nationaliteit
– woonadres
– een geldig identiteitsbewijs

Bovenstaande gegevens heb je nodig bij het inschrijven, wijzigen en uitschrijven van UBO’s.

Hoe kun je UBO-gegevens wijzigen?

Je kunt in de UBO-opgave wijzigingen doorgeven over het belang dat UBO’s in je organisatie hebben, en over het afschermen van persoonsgegevens van UBO’s.

Let op: Wijzigingen in UBO-gegevens moet je doorgeven in een UBO-opgave, binnen 7 dagen nadat ze van kracht geworden zijn.

Aftredende bestuursleden uitschrijven?

Ja, aftredende bestuurleden moet je ook als UBO uitschrijven (vergeet ze niet ook als bestuurslid bij de KvK uit te schrijven).

Let op: Als een persoon geen UBO meer is moet je dit binnen 7 dagen doorgeven in een UBO-opgave. Let er daarom bij het uitschrijven van UBO’s op of je andere UBO’s moet inschrijven in het UBO-register.

Welke gegevens zijn openbaar?

Een deel van de gegevens van de UBO wordt openbaar. Het gaat dan om:
– voornaam en achternaam;
– geboortemaand en -jaar;
– nationaliteit;
– woonstaat;
– aard en omvang van het economische belang van de UBO.

Het openbare deel van het UBO-register is alleen doorzoekbaar op naam van de onderneming of rechtspersoon. Zoeken op naam van de UBO is dus niet mogelijk. Het opvragen van de gegevens uit het register kost geld.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?