Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Toerschaatsen
‹ terug

Wedstrijdlicentie inline-skaten

Wil je deelnemen aan inline-skatewedstrijden, dan heb je naast het lidmaatschap van de vereniging ook een wedstrijdlicentie nodig. Je inline-skatewedstrijdlicentie vraag je persoonlijk en rechtstreeks aan bij de KNSB. Jaarlijks betaal jij zelf voor de inline-skatewedstrijdlicentie waarvan het bedrag voor de start van het seizoen wordt geïncasseerd. Je kunt ook gedurende het seizoen een inline-skatewedstrijdlicentie aanvragen.

In tegenstelling tot het langebaanschaatsen –waar je vaak alleen aan wedstrijden op je ‘eigen’ baan kunt inschrijven- is het in het inline-skaten mogelijk om in het gehele land deel te nemen aan regionale of landelijke wedstrijden. Met een inline-skatelicentie kun je aan alle wedstrijden deelnemen die voor jouw wedstrijdcategorie zijn opengesteld.

Het wedstrijdlicentiestelsel wijzigt per 1 juli 2014. Licentiehouders Inline-skaten worden hierover binnenkort persoonlijk geinformeerd via e-mail. Lees hierover meer

Wedstrijdcategorie-indeling

In het Inline-skaten zijn de wedstrijdlicentiecategorieën ingedeeld op basis van leeftijdcategorieën. Op de pagina wedstrijdcategorieën staat het volledige overzicht opgenomen met geboortejaren. Het geboortejaar is bepalend voor de wedstrijdcategorie waarin je het wedstrijdseizoen gaat uitkomen.

Masters
Iedereen boven de 40 is een master. De masters zijn ingedeeld in drie leeftijdswedstrijdcategorieën, te weten 40+, 50+ en 60+.
Masters kunnen deelnemen aan regionale en landelijke wedstrijden die voor de eigen leeftijdscategorie zijn opengesteld.

Senioren
Iedereen boven de 19 jaar, maar nog geen 40 jaar, is een senior. Senioren worden in wedstrijdcategorieën ingedeeld op basis van prestaties.
Heren senioren C2 en Dames senioren D2 zijn wedstrijdcategorieën voor beginners die enkel regionale wedstrijden rijden. Op basis van resultaten of op verzoek promoveer je naar respectievelijk heren senioren C1 en dames senioren D1. Dit verzoek wordt beoordeeld door de sectie.
Voor de wedstrijdcategorieën C1 en D1 staan zowel regionale als landelijke wedstrijden open voor inschrijving.
Voor de wedstrijdcategorieën heren senioren B en A worden alleen landelijke KNSB-wedstrijden georganiseerd.

Junioren A
Junioren A jongens (17-18 jaar) starten, net als de Heren C1, bij landelijke wedstrijden in de Beloftencompetitie (B) en bij regionale wedstrijden in de C-categorie. Junior A meisjes starten bij landelijke wedstrijden bij de Dames 1 en bij regionale wedstrijden in de Damescategorie. Junioren A hebben daarmee dezelfde rechten als een C1- of D1-licentiehouder.
Ook bestaat de mogelijkheid voor Junioren A om in een seniorcategorie uit te komen. Hiervoor vraag je, met redenen omkleed, dispensatie aan (zie verder hiervoor Specifieke Bepalingen Inline-skaten, artikel 816).

Jeugd
Er zijn diverse jeugdcategorieën, namelijk Pupillen, Kadetten en Junioren B (voor de bijbehorende geboortejaren zie wedstrijdcategorieën)
Voor de wedstrijdcategorieën Pupillen 2, 3 en 4 worden regionale wedstrijden georganiseerd.
Als Pupillen 1, Kadetten en Junioren B kun je deelnemen aan verschillende regionale competitiewedstrijden, maar ook aan  landelijke KNSB-wedstrijden.